Jaapanlased kaevasid liivast välja üle 3000 aasta vanad sarkofaagid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakkara oli matusepaigaks iidse Memphise linna elanikele.
Sakkara oli matusepaigaks iidse Memphise linna elanikele. Foto: Reuters / Scanpix

Egiptuses töötavad Jaapani arheoloogid leidsid sealt neli puust sarkofaagi ja nendega kaasa pandud hauapanuseid, mis võivad olla kuni 3300 aastat vanad.

Tokyo Waseda ülikooli teadlased leidsid need sarkofaagid Kairost 15 kilomeetrit lõunasse jäävast Sakkara matusepaigast, vahendas uudistevõrk Reuters Egiptuse valitsuse teadet.

Et see hauakamber mitte ainult ei pärine ajastust, mille selle leidjad dateerisid aastatega 1300-330 enne Kristust, vaid on ka toona röövlite ohvriks langenud, ei olnud sarkofaagides muumiaid. Küll aga leidsid arheoloogid purgid, kus kunagi hoiti mumifitseeritud kadunukeste siseelundeid, ning neli karpi kujukestega, kellest pidanuks vanade egiptlaste ettekujutust mööda saama surnu teenrid teises ilmas.

Sakkara, mis oli iidse Memphise linna elanike viimaseks puhkepaigaks, on siiani üks Egiptuse rikkalikumaid arheoloogilisi varasalvi. Teadlaste hinnangul ootavad paljud sealsed aarded veel alles liiva alt leidmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles