ÜRO tribunal mõistis Serbia ekspresidendi õigeks

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Serbia varasem president Milan Milutinović vabastati täna Haagis lõppenud protsessil süüst sõjaroimades ja inimsusevastastes kuritegudes kümne aasta taguse Kosovo konfliktiga seoses.


Milutinović vabastati kohe kohtusaalis. Serbia presidendiks olemise ajal peeti teda pigem nukuvalitsejaks, sest tegelik võim oli endise Jugoslaavia presidendi Slobodan Miloševići käes, vahendas BBC News.

Haagis täna lõppenud protsessil mõisteti aga süüdi viis endist kõrget serblasest ametnikku, kes olid seotud Kosovo sõjategevusega ning neile määrati erinevate tegude eest 15-22 aasta pikkused vanglakaristused.

Süüdimõistetute seas on endise Jugoslaavia asepeaminister Nikola Šainović ja endise Jugoslaavia armee peastaabi ülem ja kaitseminister Dragoljub Ojdanić.

Samuti said karistuse endised armeekindralid Nebojša Pavković ja Vladimir Lazarević ning endine Serbia politsei avaliku julgeolekuteenistuse juht Sreten Lukić.

Prokurörid süüdistasid neid osalemises «väidetavas terrori- ja vägivallakampaanias Kosovo albaanlaste ja teiste mitteserblaste vastu», muu hulgas «mitmesaja tuhande inimese küüditamises ja liikuma sundimises ning tuhandete inimeste mõrvamises ja tagakiusamises».

Kõik mehed olid oma süüd eitanud.

ÜRO endise Jugoslaavia tribunalile olid need esimesed otsused seoses Kosovo konfliktiga, mis läks eriti teravaks kümne aasta eest. 2006. aasta juulis alanud suurele protsessile toodi üle saja tunnistaja nii süüdistuste kui ka kaitseargumentide kinnitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles