Tugev vastutuul Maroko kohal sundis päikeselennukit Rabati naasma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päikeselennuk Solar Impulse
Päikeselennuk Solar Impulse Foto: SCANPIX

Tugev vastutuul sundis täna päikeselennukit katkestama oma seni raskeimat etappi üle Maroko kõrbe ja naasma pealinna Rabati lennuväljale, kust ka hommikul lendu alustati, teatas lennujuht.

Päikesepatareidega lendav õhusõiduk ja šveitslasest piloot André Borschberg ei ole ohus, teatas missioon.

"(Vastutuul) takistab Solar Impulse'il jõudmast oma viimasesse sihtkohta. Lennujuht võttis vastu otsuse naasta lahkumise lennujaama Rabatis," seisis missiooni teates, mis oli riputatud lennuki Solar Impulse kodulehele.

Solar Impulse startis Rabatist kell 07.07 GMT (Eesti aja järgi 10.07) ning suundus lõunasse Ouarzazate linna, kuhu pidi eduka lennu korral kell 23 GMT (Eesti aja järgi neljapäeval kell 02) maanduma.

«See lend on kindlasti kõige keerukam, mida lennuk ette on võtnud, sest kliima on kuum ja kuiv ning hiiglaslikud Atlase mäed on lähedal,» öeldi lennu korraldajate eilses avalduses.

«See võib olla erakordselt ohtlik,» ütles Borschberg, ent kinnitas siiski, et tal õnnestub kõrbes edukalt maanduda.

Eelmisel nädalal tegi lennuk esimese päikeselennukina eduka mandritevahelise sõidu, sõites Madridist Marokosse.

Päikesepaneelidega kaetud kergmaterjalidest lennuki tiibade siruulatus on võrreldav suurte lennukitega, kuid kaal on pigem sõiduauto oma. 2010. aasta juulis tegi Solar Impulse esimese ööpäevase mehitatud lennu üksnes päikeseenergia varal.

Selle käes on ka mehitatud päikeselennuki kestvuslennurekord - 26 tundi 10 minutit ja 19 sekundit - ja kõrgusrekord - 9235 meetrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles