Illarionov taunib Obama soovi alustada suhteid Moskvaga «puhtalt lehelt»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene võimuladviku teravad kriitikud Andrei Illarionov ja Garri Kasparov.
Vene võimuladviku teravad kriitikud Andrei Illarionov ja Garri Kasparov. Foto: AFP / Scanpix

Vene majandusteadlane, Vladimir Putinit tema presidendiajal nõustanud Andrei Illarionov kritiseeris eile USA presidendi Barack Obama kavatsust hakata arendama suhteid Venemaaga puhtalt lehelt.

Oma arvamust avaldas Illarionov USA Kongressi esindajatekoja väliskomisjonis toimunud istungil, mille teemaks oli Vene-USA suhete tugevdamine, vahendas võrguväljaanne newsru.com.

Lisaks Cato instituudis töötavale Illarionovile oli istungile kõnelema kutsutud ka USA endine saadik Ukrainas, Brookingsi instituudi ekspert Steve Pfeiffer.

«Külm sõda on ammuilma selja taga, ent sellest hoolimata olid suhted Venemaa ja USA vahel viimase ajani üsna jahedad. Me ei jõua alati kokkuleppele. Ent Washington ja Moskva seisavad ühiste väljakutsete ees, mis võivad saada aluseks konstruktiivsele partnerlusele,» ütles istungit avades väliskomisjoni juht Howard Berman.

Pfeiffer soovitas oma esinemises Obamal kasutada eelmiste liidrite kogemusi suhetes ning kahepoolsete suhete mudelit, mis on kujunenud Ronald Reagani, George Bush seeniori ja Bill Clintoni aegadel.

Illarionov oli oma hinnangutes märksa kriitilisem.

«Venemaa ei ole demokraatlik riik,» kinnitas ta, lisades, et Obama kavatsus alustada suhtlemist Venemaaga «puhtalt lehelt» rõõmustab kahtlemata riiki juhtivaid eriteenistusi.

Illarionov kutsus USA juhtkonda mitte tegema järeleandmisi «praegusele Vene režiimile», kuna koostöö tähendaks vaid järelekiitmist selle tegudele, aga see tooks Illarionovi hinnangul kaasa katastroofi.

Illarionov töötas esimese Vene-Ukraina gaasitülini 2005. aasta lõpul Putini majandusnõunikuna ning temast on ametist lahkumise järel saanud üks Vene võimuladviku teravaimaist kriitikuist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles