Saksamaal otsiti läbi kümneid salafistide kodusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa politseinik täna Kölnis lahkumas salafistliku rühmituse liidri kodust võetud tõenditega.
Saksa politseinik täna Kölnis lahkumas salafistliku rühmituse liidri kodust võetud tõenditega. Foto: SCANPIX

Umbes 1000 politseinikku osales täna Saksamaal toimunud haarangutes radikaalsete moslemite salafistide vastu, keda kahtlustatakse riigivastases vandenõus.

Haarangud korraldati 70 korterile ja elumajale Berliinis, Hamburgis ja teistes linnades, vahendas Reuters.

Võimude sõnul ärgitavad salafistid, kes järgivad islami ülikonservatiivset voolu ja soovivad Euroopas kehtestada šariaadi, Saksa ühiskonnast võõrandunud noori moslemeid vägivallale.

Siseminister Hans-Peter Friedrich ütles reididest teada andes, et keelas ühe salafistide rühmituse tegevuse ja täna leitud tõendid võivad viia veel kahe rühmituse keelustamiseni.

Friedrich ütles eelmisel kuul, et Saksamaa kaalub keeldu kõigile salafistlikele rühmitustele, väites, et nad on ideoloogiliselt lähedal al-Qaedale ja soovivad hävitada liberaalset demokraatiat.

Saksa võimud on hakanud salafiste aktiivsemalt jälgima pärast mitut vägivaldset kokkupõrget politseiga. Mais ründasid salafistid Bonnis politseinikke, kes kaitsesid prohvet Muhamedi pilapilte lehvitanud neonatse. Viga sai 29 korrakaitsjat, neist kaks raskelt.

Saksamaal elavast umbes neljast miljonist moslemist moodustavad salafistid tillukese vähemuse – neid on usutavasti 4000 –, kuid nad on kõige kiiremini kasvav islamiliikumine riigis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles