Zatlers: vajadus erakorralisteks valimisteks selgub kuuga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Valdis Zatlers (paremal) koos peaministrikandidaadi Valdis Dombrovskisega.
Läti president Valdis Zatlers (paremal) koos peaministrikandidaadi Valdis Dombrovskisega. Foto: AP / Scanpix

Lähim kuu on olulisim hindamaks, kuidas uus valitsus on oma tööd alustanud ja kas tekib vajadus algatada seimi erakorralised valimised, ütles eile Läti riigitelevisioonile antud usutluses president Valdis Zatlers.


«See kuu - täpsemalt, kui õnnestunult moodustub valitsus, kuidas see oma tööd alustab - on äärmiselt tähtis küsimuses, kas erakorralised seimivalimised tulevad või ei tule,» ütles ta.

Presidendi sõnul on mitmed erakonnad teda korduvalt kutsunud välja kuulutama varajased parlamendivalimised. «Need on aga parteide seisukohad, mis võivad ka muutuda,» lisas ta.

«Loomulikult jäävad (seimile ja valitsusele) seatud ülesanded jõusse,» ütles ta ja tõdes, et tegemist on «poliitilise tahte küsimusega» - muid takistusi ta ei näe.

Zatlers esitas jaanuari keskel valitsusele ja seimile ultimaatumi võtta 31. märtsiks vastu põhiseadusmuudatus, mis annaks valijaile õiguse parlament laiali saata.

Järgmine pakiline ülesanne on valimisseaduse muudatused, et vabaneda muuhulgas poliitikute õigusest muuta parlamenti valituna oma parteiliikmesust.

Kolmandana tuleb moodustada komitee, mis kontrolliks majanduse arengu- ja taastamisplaani täitmist ning rahvusvahelistelt rahandusinstitutsioonidelt saadud laenu kasutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles