Eestil on Küprosel miljardi euro eest investeeringuid

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Küprose rahandusminister hoiatas kolmapäeval, et riik võib veel enne Kreeka üldvalimisi pangandussektori toetuseks vajada välisabi, Eestil on väikeriigis investeeringuid peaaegu miljardi euro eest.

Eesti Panga statistika kohaselt on Eesti ettevõtete ja eraisikute otseinvesteeringute maht 643 miljonit eurot, sellele lisandub 11 miljonit eurot portfelliinvesteeringud ning 269 miljonit eurot muid investeeringuid. Otseinvesteeringute mahult on Küpros Eesti jaoks Läti ja Leedu järel koguni kolmandal kohal.

Kuna Küprosel on maksulepingud Venemaaga, tehakse paljud investeeringud Venemaale läbi Küprose ettevõtete, selgitas Postimehele Swedbank.

Küprose abivajadus ei tohiks neid suhteid muuta, välja arvatud juhul, kui Küpros peaks mingil ettenägematul põhjusel hakkama investeeringuid või nendest tulenevaid rahavooge maksustama või muul moel mõjutama.

«Valdav osa Eesti otseinvesteeringutest Küprosele on tehtud veonduse-laonduse tegevusalas,» ütles Eesti Panga ökonomist Mari Pärnamäe. «Sellest moodustavad omakorda suure osa sellised otseinvesteeringud, mille edukus ei sõltu otseselt Küprose majanduses toimuvast ning ei ohusta seetõttu ka Eesti otseinvesteerimispositsiooni.»

Nordea panga peaökonomist Tõnu Palm selgitas, et arvestades Küprose majanduse väiksust, on riigi mõju Eesti majandusele väga tagasihoidlik. Sel aastal on Küprose osa Eesti kaubaekspordis püsinud 0,1 protsendi tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles