Iraan hoiatas Euroopa Liitu naftaembargo tagajärgede eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani naftaminister Rostam Qasemi
Iraani naftaminister Rostam Qasemi Foto: SCANPIX

Iraani naftaminister Rostam Qasemi hoiatas eile veelkord Euroopa Liitu kütusehinna tõusu eest seoses naftaembargoga, mida Iraanile vastuolulise tuumaprogrammi tõttu kehtestada ähvardatakse.

«Muidugi ka meil võivad mõned probleemid tekkida, kuid vaieldamatult maksavad Euroopa kodanikud palju kõrgemat hinda,» märkis Qasemi. «Me ütlesime oma Euroopa sõpradele, et ärge tehke seda. See ei ole hea mõte.»

Küsimusele, kas Euroopa Liidu sanktsioonid vähendavad tootmismahte või eksporti, vastas Qasemi eitavalt.

«Ma arvan, et meie naftaeksport jääb samaks nagu varemgi. Ja kui mahud ka vähenevad, siis pole sel Iraanile negatiivset mõju. Meil on maailmas teisele kohale hinnatud reservid... kas te tõesti arvate, et maailm saab seda energiat eirata,» sõnas minister.

Qasemi hoiatas juba päev varem, et naftaembargo, mida Iraanile vastuolulise tuumaprogrammi tõttu kehtestada ähvardatakse, destabiliseerib ülemaailmset turgu ja lööb hinnad üles.

«Kahjuks kaalub Euroopa sanktsioonide kehtestamist,» ütles Qasemi enne naftariikide ühenduse OPEC kohtumist, kus arutakse naftatoodangu mahtusid. «See poliitiliste motiividega lähenemine kahjustab nii nafaturu kui maailmamajanduse stabiilsust.»

Iraani ministri sõnul tekitavad ühepoolsed sanktsioonid poliitiliste eesmärkide saavutamiseks naftatööstuses pingeid, mille tulemuseks on ebastabiilne naftaturg ja lõppkokkuvõttes naftahinna järsk tõus.

«(Embargo) aeg ei ole veel käes,» lisas ta. «Me loodame, et seda ei juhtu. See toob kaasa hinnatõusu.»

Euroopa Liit valmistub kehtestama Iraanile alates 1. juulist naftaembargo, kui kõnelustel tuumaprogrammi üle edu ei saavutata.

Lääneriigid ja Iisrael kahtlustavad Iraani aatomienergiaprogrammi kattevarjus tuumarelva väljatöötamises, Teheran eitab seda.

Iraani partnerid OPECis, kes kogunesid enne ministrite kohtumist Viini naftanõupidamisele, ei pidanud samuti ELi sanktsioone heaks mõtteks.

«Ma ei taha näha embargot ühegi liikmesriigi suhtes, ma olen sajaprotsendiselt selle vastu,» ütles OPECi peasekretär Abdullah El-Badri.

OPEC otsustas eilsel kohtumisel toodangumahud muutmata jätta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles