Pensioniea tõstmine Soomes ajas ametiühingud marru

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Matti Vanhanen
Soome peaminister Matti Vanhanen Foto: Reuters / Scanpix

Soome ametiühingute keskliidu (SAK) esimees Lauri Ihalainen on väga vihane valitsuse otsuse üle tõsta pensioniea alammäära praeguselt 63-lt 65 eluaastani.


SAKi aseesimees Matti Huutola ei välistanud ajalehele Kansan Uutiset antud intervjuus koguni üldstreigi võimalust.

Kogu tööpensioni ajaloo vältel on kõik suured otsused sündinud tööturuorganisatsioonide ja valitsuse koostöö tulemusel, rääkis Ihalainen MTV3 hommikuprogrammis «Huomenta Suomi».

«Valitsusprogrammis on selgelt kirjas, et tööpensionide ja uuenduste teemal teeb valitsus koostööd kesksete tööturuorganisatsioonidega. Valitsus rikkus oma programmi või on see muutnud oma põhimõtteid,» märkis SAKi juht.

Ihalaineni sõnul on tegemist suure poliitikamuutusega, et ühepoolselt langetatakse otsuseid nii olulistes küsimustes.

Pensioniea tõstmine pole SAKi juhi sõnul mingi vastus majanduskriisile. Selle astmeline kergitamine on täiesti vale tegutsemisviis.

Ihalainen väljendas kahtlust, kas valitsus üldse suudab enam tulla toime majanduspoliitilise kriisiga.

Pensioniea miinimumi tõstmine pole ametiühingute väitel lahendus. «Probleemi tuum on hoopis selles, et tööelus peab midagi juhtuma, et inimesed saaksid pikemalt tööd teha. See puudutab kohtlemist, oskusi ja hakkama saamist. Neid asju selles ettepanekus pole,» rääkis Ihalainen.

Huutola nõuab valitsuselt pensioniiga puudutava otsuse tühistamist ega välista ametiühingute võitlusvormina ka üldstreiki.

«Üldstreik on pöörane relv, seda ei tahaks keegi. See on aga vahendite valikus nagu ka kõik muu. Palgasaajad peavad minu arvates valmistuma oma huvide kaitsmiseks. Ühtegi organiseeritud ettevõtmist ei tuleks karta,» rääkis Huutola Kansan Uutistele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles