Norra ostab USA-lt hävituslennukeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hävituslennuk F-35 Lightning II
Hävituslennuk F-35 Lightning II Foto: SCANPIX

Norra teatas täna otsusest anda sisse tellimus esimesele kahele hävituslennukile F-35, mis ta USA-lt osta kavatseb.

«Norra alustas täna oma ajaloo suurimat riigihankeprojekti,» öeldi valitsuse avalduses. Norral on kavas osta 60 miljardi krooni (8 miljardi euro) eest ühtekokku 52 F-35.

Kaitseminister Espen Barth Eide kiitis ameeriklastega sõlmitud tehingut: «Need F-35-d, mis Norra 2008. aastal välja valis, esindavad täiesti uut lahingulennukite põlvkonda, mis moodustavad Norra tulevaste relvajõudude nurgakivi.»

Norra leppis 2008. aastal Ühendriikidega kokku 52 Lockheed Martini hävituslennuki F-35A Lightning II ostus, kuid lükkas tellimuste esitamise edasi, et saada USA võimudelt luba ühendada lennukiga Norras valmistatud relvasüsteem.

«Me alustame ettevalmistusi Joint Strike Missile'i (JSM) relvasüsteemi väljatöötamise lõppetapiks, sest oleme saanud USA võimudelt kinnituse, et nad toetavad selle raketi ühendamist F-35ga,» ütles Barth Eide.

Ta seletas, et Ühendriikide toetus annab ka teistele lennuki kasutajatele võimaluse raketisüsteem JSM sellesse integreerida.

«JSMi turupotentsiaali hinnatakse 20-25 miljardile kroonile,» lisas minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles