Balti riigid harjutavad Tartus liitlasvägede vastuvõtmist

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti ja NATO lipud
Eesti ja NATO lipud Foto: Toomas Huik.

Tartus toimub järgmisel nädalal viiepäevane Eesti, Läti ja Leedu vastuvõtva riigi toetuse (Host Nation Support, HNS) õppus «Baltic Host 2009», mille käigus harjutatakse liitlasvägede vastuvõtmist Balti riikides.

Tegemist on seni suurima omalaadse õppusega Balti riikides, mille ettevalmistamine algas 2007. aasta sügisel, vahendas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste matkekeskuses toimuva staabiõppuse eesmärgiks on harjutada nii Balti riikide omavahelist kui ka siseriiklikku koostööd liitlasüksuste vastuvõtmisel.

Õppusel «Baltic Host 2009» osalevad Eesti, Läti ja Leedu kaitseministeeriumid ja kaitseväed. Õppusel osalevad ka siseministeeriumi, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, sotsiaalministeeriumi jt tsiviilasutuste spetsialistid.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul on vastuvõtva riigi toetuse alane koostöö Eesti julgeolekusüsteemi nurgakiviks.

«Õppus aitab luua võrgustikku nii Eesti-siseselt erinevate ametkondade vahel kui ka Balti riikide ja liitlaste vahel, mis on vajalik tagamaks liitlasvägede sujuv vastuvõtmine juhul, kui selleks peaks ühel päeval tõepoolest vajadus tekkima,» ütles kaitseminister.

Stsenaariumi kohaselt toimub liitlasvägede vastuvõtmine rahuajal vastavalt rahuajal kehtivale seadusandlusele. NATO-õppusele kohaselt põhineb «Baltic Host 2009» stsenaarium väljamõeldud olukordadel ja riikidel.

Liitlasvägede rolli mängivad õppuse käigus Napolis paikneva NATO Löögijõu (Strike Force NATO) USA, Poola ja Briti ohvitserid, samuti USA Euroopa väejuhatuse (EUCOM) ohvitserid. Tegemist on esimese Balti riikide, NATO Löögijõu ja EUCOMi vahelise HNS-õppusega.

Edaspidi hakatakse selliseid õppuseid korraldama regulaarselt, et tihendada liitlasriikide koostööd meie regioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles