Kanada hävitajad tõrjusid enne Obama visiiti venelasi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene pommitaja Tupolev Tu-95MS (üleval).  .
Vene pommitaja Tupolev Tu-95MS (üleval). . Foto: Reuters / Scanpix.

Kanada hävitajad olid sunnitud eelmisel nädalal tõusma õhku, et heidutada Vene pommituslennukit, mis lähenes riigi piiridele vähem kui ööpäev enne USA presidendi Barack Obama visiiti.

NATO koodnime Bear all tuntud Tu-95 pommitaja ei sisenenud siiski Kanada õhuruumi, kinnitas kaitseminister Peter MacKay pressikonverentsil. Hävitajad olid aga sunnitud andma sellele korralduse tagasi pöörata, vahendasid AFP ja Reuters.

USA president Barack Obama külastas Ottawat eelmisel neljapäeval ning viibis seal mõned tunnid. See oli tema esimene ametlik välisvisiit riigipeana.

«Ma ei kavatse siin seista ja süüdistada venelasi, et nad tegid seda sihilikult presidendivisiidi ajal,» rääkis MacKay, kelle sõnul juhtus kõik vähem kui 24 tundi enne tähtsa külalise saabumist.

«Kuid see oli tugev kokkusattumus, millele me vastasime, nagu alati, oma F-18 hävitajate kohalolekuga...ja andsime tugeva signaali, et nad peaksid taganema ja meie õhuruumist eemale hoidma.»

MacKay märkis ka seda, et Venemaa on viimastel aastatel hoogustanud lende Kanada arktiliste alade suunas, taastades sellega Külma sõja ajal tavapäraseks olnud praktika.

USA ja Kanada on oma õhuruumi ühiseks kaitseks sõlminud NORADi pakti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles