Leedu kuurortlinn kaalub nõukogude sõjakalmude teisaldamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Leedu kuurortlinna Palanga võimud kaaluvad kesklinnas asuva nõukogude sõjaväelaste kalmistu teisaldamist, ütles täna avaldatud leheusutluses linnapea Šarūnas Vaitkus.

«Me üritame selle küsimuse lahendada. Veelgi enam, seda arutama kutsuvad linnaelanikud,» vahendas ajaleht Lietuvos rytas linnajuhi sõnu.

«Ent me ei tee seda jõuga, nagu viie aasta tagune pronkssõduri üleviimine Tallinnas, vaid tsiviliseeritult, leides kompromissi Venemaa saatkonnaga Leedus,» kuulutas ta.

Vaitkuse sõnul tuleb «algul kõigile selgitada, et kalmistu üleviimine linna südamest on lihtsalt vene sõdurite säilmete ümbermatmine linnakalmistule või selleks sobivamasse linna keskusest kaugemasse kohta».

Linnapea sõnul on ta ühte meelt Euroopa Parlamendi konservatiivist saadiku Vytautas Landsbergisega, et linna keskel katoliku kiriku vastas asuv nõukogude kalmistu on sobimatul kohal.

Landsbergis ütles juunikuus kuurortlinna lehes Palangos tiltas ilmunud usutluses, et ei saa aru, miks linnavõimud ei ole senini hoolitsenud nõukogude kalmistu teisaldamise eest.

«Kui te räägite, et Palanga võimud saavad praegu päris hästi hakkama, siis ma ei mõista, miks pole nad siiani selle kalmistu pärast muret tundnud. Veelgi enam, selle üleviimiseks on hea koht õigeusukiriku juures. Seal oleks kalmistule parem koht – rahulikum ja kaugemal. See, kellel on vaja see leida, leiab hõlpsalt üles,» usub Landsbergis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles