Armeenia opositsioon valmistub suureks miitinguks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Opositsiooni poolehoidjad Jerevanis .
Opositsiooni poolehoidjad Jerevanis . Foto: ITAR-TASS / Scanpix.

Armeenia opositsioon korraldab 1. märtsil Jerevani keskel miitingu ja rongkäigu, mis on pühendatud eelmise aasta märtsirahutustele, mille käigus hukkus kümme inimest.



Opositsiooniühenduse Armeenia Rahvuskongress koordinaator Levon Zurabjan kutsus reedesel pressikonverentsil politseid aktsiooni käigus koostööle.

«On saabunud aeg, et võimud mõistaksid, et surveavaldamise ja hirmuõhkkonnaga ei ole võimalik rahvaliikumist takistada. Me kavatseme oma aktsiooni korraldada tsiviliseeritud meetoditega ning kutsume politseid protsessi seaduslikkust kindlustama,» sõnas ta.

Reedel kohtus ajakirjanikega ka Armeenia politseiülem Alik Sargsjan, kelle kinnitusel ei lase tema juhitav ametkond 1. märtsil rahutustel puhkeda.

«Ma ei soovita kellelgi sel päeval revanši võtmist üritada. Soovitan minu sõnadesse tõsiselt suhtuda. Me suudame kindlustada korra ja kontrolli olukorra üle,» kuulutas ta.

Armeenia ekspresidendi Levon Ter-Petrosjani tuhanded pooldajad avaldasid pärast mullu veebruaris toimunud presidendivalimisi 11 päeva vältel meelt, nõudes president Serž Sargsjani valimisvõidu tühistamist, enne kui puhkesid tänavalahingud märulipolitseiga.

Kokkupõrgetes hukkus kaks politseinikku ja kaheksa tsiviilisikut, kümneid said vigastada, neist paljud kuulihaavade tõttu. Rahutuste tõttu on süüdistus esitatud 140 inimesele, juba 101 on süüdi mõistetud, neist 52 said vanglakaristuse.

Inimõiguslased ja Euroopa Nõukogu väljendasid muret pärast seda, kui võimud kehtestasid eriolukorra ning vahistasid protestide järel üle saja inimese. Opositsiooni sõnul olid Sargsjani võidetud valimised võltsitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles