ETA nimetab Baskimaa valimisi ebademokraatlikeks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baskimaa valimiste eel Arrasate linnakeses rippuv loosung kuulutab iseseisvust ja sotsialismi.
Baskimaa valimiste eel Arrasate linnakeses rippuv loosung kuulutab iseseisvust ja sotsialismi. Foto: AP / Scanpix

Baski separatistide äärmusrühmitus ETA nimetas reedel peatseid piirkondlikke valimisi ebademokraatlikeks ja kutsus oma poolehoidjaid tühje valimissedeleid esitama.


Nende «ebademokraatlike valimistega» valitav piirkondlik parlament saab olema «fašistlik parlament», ütles ETA teadaandes, mille avaldas iseseisvust pooldav baski ajaleht Gara.

«Need, kes toetavad iseseisvust, suveräänsust, saavad hääletada vaid tühja sedeliga,» öeldi avalduses.

Rühmitus kritiseeris ka «apartheidipoliitikat» Baskimaal, kus pühapäevastel valimistel ei lubata osaleda iseseisvusmeelsetel parteidel, mis on seotud ETA ja selle poliitilise tiiva Batasunaga.

Baski separatistide äärmuslikke parteisid toetab umbes 10 protsenti regiooni valijaist.

75-kohalise kohaliku parlamenti valimistel hääleõigus on pühapäeval umbes 1,78 miljonil inimesel. Arvamusküsitluste kohaselt võib mõõdukas paremtsentristlik Baski Rahvuspartei oma ligi 30 aastat kestnud võimu Baski Sotsialistlikule Parteile kaotada.

Nelikümmend aastat vägivaldset võitlust pidanud ETAt süüdistatakse kokku 825 inimese surmas. Suurem osa viimase aja plahvatusi pole inimohvreid põhjustanud, sest nende eest hoiatatakse võime tavaliselt ette.

Selle kuu alguses korraldas rühmitus ka pealinnas Madridis esimese rünnaku pärast 2006. aasta detsembrit. Lõhkeaineid täis kaubiku plahvatus tekitas ulatuslikke purustusi, kuid ei toonud kaasa inimohvreid.

Baski Sotsialistliku Partei peakorteri ees eelmisel nädalal plahvatanud pomm on suurendanud aga hirme, et valimisi võib taas varjutada ETA vägivald.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles