Katastroof hoiti ära, kuid ebakindlus jääb

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võlakriis on viimasel kuul eurot kõvasti nõrgestanud.
Võlakriis on viimasel kuul eurot kõvasti nõrgestanud. Illustratsioon: Allikad: Bloomberg, SEB

Kreeka erakorralised valimised, kus kerge ülekaalu said kokkuhoidu pooldavad poliitilised jõud, ei võtnud maha Euroo­pa võlakriisi ümber keerlevaid pingeid.

Finantsturud reageerisid valimistulemustele leigelt. Aasia börsid alustasid eile küll korraliku tõusuga ning euro kurss kerkis hommikul ühe protsendi võrra, pärastlõunaks oli aga Euroopa ühisraha dollari suhtes juba langemas.

Manitsevad ettevaatusele

«Isegi kui ralli võib mõningase aja jätkuda, pole veel aeg eufooriaks,» ütles Reutersile Prantsusmaa suurpanga Belgia tütarettevõtte BNP Paribas Fortis Global Markets uuringute juht Philippe Gijsels. «Maailmamajandus on endiselt halvas olukorras ning nii Kreeka kui ka teiste jaoks seisavad hirmuäratavad väljakutsed alles ees.»

«Katastroof hoiti praegu ära, aga me soovitame olla ettevaatlikud,» manitses Prantsusmaa pank Société Générale. Valimistel teiseks jäänud ning võidu korral Euroopa Liiduga läbirääkimised taasavada lubanud partei SYRIZA teatas eelmise nädala keskel, et juuli keskpaigaks võib Kreekal raha otsa saada.

Sama kinnitasid ka Bank of America analüütikud, kelle sõnul jätkub Kreekal raha umbes kuuks ajaks. «Kreeka valimiste tulemused eurotsooni ebakindluse probleemi ilmselt ei lahenda,» kirjutasid Briti suurpanga Barclay’s analüütikud klientidele. «Fookus nihkub 28.-29. juunil toimuvale Euroopa Liidu tippkohtumisele ning Kreeka kasinuspaketi ülevaatamisele.»

Kuna reformide pooldajate ülekaal parlamendis on üsna väike, on Saksamaa mõista andnud, et Kreekale võidakse teha mõningaid järeleandmisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles