Šotimaa rannikul peatati Süüriale sõjamoona vedanud Vene laev

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Doris-Marii Kondrat
Copy
Vene dessantlaev Caesar Kunikov (vasakul) lahkumas Ukrainas asuvast Sevastopoli sadamast
Vene dessantlaev Caesar Kunikov (vasakul) lahkumas Ukrainas asuvast Sevastopoli sadamast Foto: SCANPIX

Väidetavalt Süüriasse sõjahelikoptereid ja rakette transportinud Vene laev peatati Šotimaa rannikul ja Briti valitsuse korraldusel tühistati aluse kindlustus.

Ühendkuningriigi kindlustusettevõtte Standard Clubi sõnul kontrolliti kõiki Venemaa kaubaliini Femco laevu, sealhulgas MV Alaedi, vahendas The Telegraph.

«Meile anti teada süüdistustest, et Alaed transpordib Süüriasse laskemoona,» ütles kindlustuskompanii oma teadaandes. «Me oleme laeva omanikule teada andnud, et nende kindlustus peatati koheselt pärast nende retke põhjuste teadasaamist.»

Briti ametivõimud kinnitasid, et nad ütlesid Standard Clubile, et laevale kindlustuse tagamine on Euroopa Liidu sanktsioonide rikkumine.

Nad lisasid, et nad jälgivad laeva, mis on olnud rahvusvahelise tüli põhjuseks pärast seda, kui USA välisminister Hillary Clinton väitis eelmisel nädalal, et Venemaa varustab Süüriat relvadega.

MV Alaed laadis Kaliningradi sadamas enda pardale Mi25 helikoptereid, mis Moskva oli müünud Süüria valitsusele. Laev oli teel Inglise kanalisse, et sealt edasi liikuda Vahemere kaudu Süüriasse Ţarţūsi sadamasse.

Eelmisel aastal kehtestas Euroopa Liit sanktsioonid, mille järgi keelati Süüria varustamine relvadega ja sellega seotud teenuste nagu kindlustuse tagamine.

Venemaa on teatanud, et nad valmistuvad Ţarţūsi sadamasse merejalaväelasi saatma.

Salastatud USA satelliitpildid näitasid, et laadimistööd kahele dessantlaevale - Nikolai Filtšenkovile ja Caesar Kunikovile – on alanud.

Interfaxi uudisteagentuur sõnul plaanib Venemaa Süüriasse saata merejalaväelasi, kes kaitseksid sealseid rahvuskaaslasi ja evakueeriksid nende strateegilisest mereväebaasist inimesi, kes saadeti sinna rohkem kui 15 kuud tagasi.
 

Tagasi üles