Iraan ootab suurriikidelt tunnustust õigusele rikastada uraani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Catherine Ashton ja Saeed Jalili Moskvas tuumaläbirääkimistel.
Catherine Ashton ja Saeed Jalili Moskvas tuumaläbirääkimistel. Foto: SCANPIX

Iraan ütles teisipäeval Moskvas peetud tuumakõnelustel, et soovib suurriikide tunnustust Teherani õigusele rikastada uraani ükskõik millise tasemeni tulevikus ning saada lepinguid, mis võiksid ette näha ka välisriikidelt kõrgrikastatud kütuse sissevedu.

«Rõhutasime fakti, et uraani rikastamine rahumeelsetel eesmärkidel kõigi tasemeteni on islamivabariigi õigus,» ütles Iraani pealäbirääkija Saeed Jalili ajakirjanikele. Ta lisas, et tuumakütuse varustamise küsimus võiks olla tulevikulepete üheks osaks.

Iraan kiitis teisipäeval ühtlasi Venemaa pealinnas peetud kõnelusi, nimetades neid «realistlikemaks» kui varasemad korrad, kuid tõi esile, et nende partnerid - suurriigid - peavad nüüd otsustama, kas nad on valmis muutma oma ummik-tüüpi lähenemist kriisile.

«Need kõnelused olid palju tõsisemad ja palju realistlikumad, minnes kaugemale lihtsate avalduste deklareerimisest,» ütles Jalili. «Nüüd seisavad nad [suurriigid] silmitsi valikuga, et väljuda tupiklähenemisest ja liikuda koostöö suunas iraani rahvaga.»

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Catherine Ashton ütles veidi varem ajakirjanikele, et Iraani ja suurriikide vahel on jätkuvalt «märkimisväärseid lõhesid».

«Kahe seisukoha põhiolemuste vahel on märkimisväärseid lõhesid,» ütles Ashton ajakirjanikele pärast kohtumist, mida ta nimetas «karmiks ja ausaks» mõttevahetuseks.

Ashtoni sõnul leiab järgmine, ekspertide tasandil kohtumine aset 3. juulil Türgis Istanbulis, sellele järgneb veel kinnitamata kuupäeval kõrgetasemeline poliitiline kohtumine.

Lääneriigid näevad Teherani vastuolulises tuumaprogrammis katset arendada salaja välja tuumarelva, Iraani võimud eitavad selliseid kavatsusi ja väidavad, et kogu programmi eesmärk on rahumeelne tuumaenergia tootmine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles