USA ei osale ÜRO rassismikonverentsil

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peaassamblee saal.
ÜRO peaassamblee saal. Foto: AFP / Scanpix

USA teatas reedel, et ei osale ÜRO rassismiteemalisel konverentsil, kui organisatsiooni väidetavalt Iisraeli-vastase dokumendi sõnastust ei muudeta, kuid jätkab vaatleja staatuses ÜRO Inimõigusnõukogus osalemist.


Bushi valitsuse poliitikast taganedes, teatas välisministeeriumi pressiesindaja Robert Wood, et USA osaleb praegusel ÜRO Inimõigusnõukogu istungil, kuigi organi Iisraeli-vastane «trajektoor on ärevusttekitav».

«Meie osalemine vaatlejana näitab seda, et (Obama) valitsus soovib edendada inimõigusi multilateraalsel areenil,» ütles Wood.

USA eelmine valitsus loobus vaatleja staatusest seoses nõukogu seisukohaga Iisraeli suhtes, kuid Woodi sõnul on nõukogus osalemine USA huvides.

«Seda on vaja põhjalikult muuta, et see saaks kõikjal maailmas inimõigusi kaitsta, ning see peaks lõpetama korduva ja kallutatud kriitika Iisraeli aadressil,» ütles Wood nõukogu kohta.

Genfis peagi toimuvat rassismikonverentsi kommenteerides ütles Wood, et selleks koostamisel olev dokument on muutunud «halvast hullemaks» ja ei ole «päästetav».

Seetõttu keeldub USA konverentsil end selle tekstiga sidumast ja lähtuvalt sellest ka konverentsil osalemast. Wood lisas, et Obama valitsus võib ümber mõelda, kui teksti sõnastust muudetakse.

Aprillikuise konverentsi kriitikute sõnul kavatsevad Araabiamaad seda Iisraeli arvustamiseks kasutada. Samuti heidavad nad tekstile ette teatud lõike, mis väidetavalt usu- ja sõnavabadust piiravad.

USA ja Iisrael lahkusid 2001. aasta septembris ÜRO esimeselt rassismiteemaliselt konverentsilt Lõuna-Aafrika Vabariigis Durbanis, sest seal üritati võtta vastu resolutsiooni, mis võrdles sionismi rassismiga.

Iisrael on kutsunud aprillikuist konverentsi kui antisemiitlikku üritust boikoteerima ja Kanada on juba teatanud, et ei osale sellel. USA teadet boikotist tervitas juudiriigi välisminister Tzipi Livni, vahendas AFP.

USA ametnikud ütlesid, et konverentsi kavandamist puudutavatel nõukogu koosolekutel osalemine on osa president Obama poliitikast, mis näeb ette aktiivsemat diplomaatiat ja suuremat koostööd ÜROga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles