Mugabe korraldas juubeliks küllusliku peo massidele

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zimbabwe eakas president Robert Mugabe kutsus oma juubelile tuhandeid inimesi. Eakas diktaator sai tänavu 85-aastaseks.
Zimbabwe eakas president Robert Mugabe kutsus oma juubelile tuhandeid inimesi. Eakas diktaator sai tänavu 85-aastaseks. Foto: AP / Scanpix

Zimbabwe pikaaegne autoritaarne president Robert Mugabe tähistab oma 85. sünnipäeva tohutu peoga, mis tema kriitikute sõnul pole riigi trööstitut olukorda arvestades sugugi sobilik.


Mugabe peoga ühines täna esimest korda ka opositsiooni liider Morgan Tsvangirai, kellest sai riigipea uus partner pärast kuu alguses allkirjastatud võimujagamislepet ja uue ühtsusvalituse loomist, vahendasid AFP ja Reuters.

Peaaegu kolm aastakümmet valitsenud riigipea hoiab võimust endiselt kindlalt kinni hoolimata majanduslikust ja poliitilisest kriisist, mis on sundinud teda kokkulepetele vastastega. Poliitikavaatlejate arvates seisab tal aga ees raske aasta.

Mugabe sünnipäev oli tegelikult juba nädala eest, sest ta nägi ilmavalgust juba 21. veebruaril 1924. aastal, kuid ametlikult tähistatakse seda täna. Nagu eelmistelgi aastatel korraldas võimupartei ZANU-PF taas tähtsa sündmuse puhul miitingu ning peo tuhandetele inimestele.

Harare lähedal asuvas Chinhoyi linnas toimuva peo maksumuseks hinnatakse Reutersi andmetel ligi 150 000 dollarit, kuid AFP teada kogusid Mugabe toetajad selleks isegi 250 000 dollarit.

Suurejoonelise ürituse organiseerijate sõnul tapetakse presidendi koduküla lähedal asuvas farmis kümneid veiseid, kitsi ja lambaid. Sünnipäevatort kaalub 85 kilo.

AFP korrespondendi teatel saabusid rahvahulgad kohale veoautodel, lauldes Mugabe ülistuseks laule ning lehvitades tema lahkust ja abivalmidust kiitvaid loosungeid. Hommikupoole peeti õnnitluskõnesid, kuid hiljem peaks rahvale esinema ka sünnipäevalaps ise.

«Sedasorti pidustused ajal, mil nii paljud kannatavad nii palju, on vastikud ja näitavad liidrite tundetust,» arvas kogenud poliitikavaatleja ja Muhabe kriitik John Makumbe. «Normaalses riigis ei toimuks selline pidu keskkonnas, kus nii paljudel inimestel pole üldse toitu.»

Chinhoyi on Mashonaland Westi provintsi pealinn. Samas piirkonnas on sündinud ka Mugabe ise ning praegu kuuluvad seal farmid paljudele ZANU-PFi liikmetele, mistõttu on see kant märksa paremal järjel kui ülejäänud riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles