Hiinas pani tiibeti munk end põlema

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tiibetlastega asustatud aladel on kohalike elanike ja aktivistide teatel taas kasvamas pinged pärast seda kui üks munk süütas end protestiks Hiina ülemvõimu vastu põlema.


Kirti kloostrist pärit munk asus Sichuani provintsis asuvas Aba linnas protestiaktsioonile väidetavalt pärast seda, kui võimud keelasid seal Tiibeti uusaasta tähistamise, vahendas AFP.

Dalai-laama pildiga ringi käinud mees, kes võis olla hilistes 20ndates eluaastates, valas end petrooleumiga üle ja läitis tule ning seejärel olevat politseinikud teda tulistanud, teatas Londonis tegutsev vaba-Tiibeti aktivistide grupp.

Kohalikud võimuesindajad kinnitasid ametliku Xinhua agentuuri vahendusel, et üks mees süütas end tõesti, kuid muud nad ei tunnistanud. Aba kompartei juht ütles vaid, et mungariietes mees kõndis kloostrist välja ja pani end põlema.

Politsei olevat tema sõnul leegid kustutanud ning mees viidi haiglasse põletushaavadega kaela ja pea piirkonnas. Xinhua ei maininud sõnagagi väidetavat tulistamist, millest rääkisid AFP-le telefonitsi ka kohalikud elanikud.

Samal ajal levivad kuuldused protestidest kogu Tiibeti platool seoses sellega, et kümne päeva pärast möödub 50 aastat nurjunud ülestõusust Hiina võimu vastu, misjärel põgenes dalai-laama Indiasse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles