Valinskas: Nord Stream ei lahendaks ELi energiaprobleemi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Streami gaasijuhtme plaan Läänemere kaardile kantuna.
Nord Streami gaasijuhtme plaan Läänemere kaardile kantuna. Foto: AFP / Scanpix

Leedu parlamendi esimees Arunas Valinskas ütles kohtumisel Saksa bundestagi presidendi Norbert Lammertiga, et kavandatav Nord Streami gaasijuhe kahjustaks Läänemere ökosüsteemi ega lahendaks Euroopa Liidu (EL) energiajulgeoleku probleemi.


Pariisis ELi parlamendispiikrite konverentsil Lammertiga kohtunud Valinskase sõnul on prioriteediks konkurentsivõimeline ja hästi integreerunud ELi sisene energiaturg.

ELi esmatähtsate energiaprojektide hulka arvatud ja ELi koordinaatoriga Leedu-Poola-Saksa energiavõrgustik on ülimalt oluline element selles strateegias, mis aitaks Balti riike ELi ühise energiaturuga integreerida, ütles Valinskas.

Taastuvenergia kasutamisest ei piisa ja seega tuleb tõhustada koostööd Saksamaaga, ütles Valinskas, viidates Leedus ehitatavale tuumaelektrijaamale.

Venemaa naftahiiu Gazpromi kavandatav 1200 kilomeetri pikkune torujuhe Nord Stream paigutataks Läänemere põhja ning see ühendaks Viiburit Peterburi lähistel Greifswaldiga Saksamaal. Gaasijuhtme esimese haru läbilaskevõime oleks 27,5 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas.

Torujuhtmele teise haru ehitamine suurendaks selle läbilaskevõimet umbes 55 miljardi kuupmeetrini aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles