Jabloko kutsub Venemaad bolševismi pärandist lahti ütlema

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene parempoolse erakonna Jabloko pooldajad..
Vene parempoolse erakonna Jabloko pooldajad.. Foto: .

Vene vasakliberaalse erakonna Jabloko poliitkomitee esitas avalikkusele poliitikaelu ja ühiskondliku teadvuse bolševismist, stalinismist ja natsionalismist puhastumise kava.


Erakonna avalduses osutatakse vajadusele anda aastatel 1917-1918 toimepandud bolševistlikule riigipöördele ning edasisele tegevusele riiklikul tasemel «selge ja ühemõtteline õiguslik, poliitiline ja kõlbeline hinnang».

Jablokos ollakse seisukohal, et massirepressioonide õigustamine ja eitamine peab muutuma kriminaalkorras karistatavaks.

Kava koostajate meelest tuleb kindlaks määrata, et tänapäeva Venemaa on 1917. aasta riigipöörde eelse riigi õigusjärglane, ning määratleda Venemaa Euroopa riigina, kus austatakse sõjajärgse Euroopa tsivilisatsiooni väärtusi.

Jabloko ideoloogid leiavad, et tänapäeva Venemaal ei tohiks eksisteerida organisatsioone, mis on või nimetavad endid NLKP, tšekaa, GPU, NKVD ja muude seesuguste järglasteks.

Ühtlasi leiab Jabloko, et tänasele Venemaale ei ole stalinistlik süsteem koos oma eriteenistuste ja karistusorganitega mitte ajalugu, vaid igapäevane reaalsus.

Jabloko programm näeb ette meetmetekompleksi stalinistlik-bolševistliku riigijuhtimissüsteemi väljajuurimiseks. See eeldab ulatusliku teavituskampaania läbiviimist selgitamaks bolševismi, stalinismi ja natsionalismi hukatuslikkust.

Jabloko ettepanekute hulgas sisaldub ka nõukogude riigitegelaste auks pandud kohanimedest vabanemine. «Toponüümika ei saa kauem olla kurjategijate mälestuse jäädvustamise tsoon,» ütles Interfaxile Jabloko poliitkomitee liige Sergei Ivanenko.

Erakonna esimees Sergei Mitrohhin selgitas omakorda, et stalinism ei ole praeguse Vene eliidi ideoloogi, kuid «võib märgata stalinismiga flirtimist ja kasutamise avaliku arvamusega manipuleerimiseks».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles