Obama valib tervishoiuministriks Kansase kuberneri

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kansase kuberner Kathleen Sebelius mullusel demokraatide rahvuskongressil.
Kansase kuberner Kathleen Sebelius mullusel demokraatide rahvuskongressil. Foto: Reuters / Scanpix

Kansase osariigi kubernerist Kathleen Sebeliusest saab tõenäoliselt naine, kes peab aitab president Barack Obamal ellu viia suuri plaane tervishoiusüsteemi ümberkorraldamisel.


Washingtoni allikate kinnitusel on Sebelius tema tõusmas demokraatide administratsioonis selle valdkonna juhiks. Obama teeb anonüümseks jäänud ametniku sõnul oma valiku tulevase tervishoiuministri osas teatavaks esmaspäeval, vahendas Reuters.

Kahel ametiajal vabariiklaste kantsina tuntud osariigi demokraadist kuberneriks olnud Sebeliusel on tervishoiu alal kogemusi ning ta tõusis favoriidiks ministrikohale pärast seda kui senati demokraatide liider Tom Daschle oli sunnitud taanduma maksuskandaali tõttu.

Daschle loobus ka talle samaaegselt ministrikohaga pakutud ametist Valge Majas tervishoiureformi ülevaatajana, kuid seda posti ilmselt Sebeliusele ei usaldata, arvas allikaks olnud ametnik.

Sebeliuse kinnitamine kabineti liikmeks vajab ka senati heakskiitu. Tema vastu on meelestatud mõned äärmuslikud abordivastased liikumised, kuid üldiselt usutakse, et naine suudab meeldida ka vabariiklastele.

Obama plaanib neljapäeval korraldada Valges Majas tähtsa kohtumise, et arutada erinevaid võimalusi ameeriklastele igal aastal 2,5 triljonit dollarit maksma mineva USA tervishoiusüsteemi ümberkorraldamiseks.

Kallidusest hoolimata jätab see praegusel kujul jätab endiselt ligi 45 miljonit inimest kindlustuseta. President pole kindlate ettepanekutega muutusteks veel välja tulnud ning tahab töötada kavad välja Kongressiga koostöös, jättes olulise rolli ka uuele ministrile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles