Bangladeshi mässajate üle mõistavad kohut eritribunalid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Bangladeshi valitsuse ja sõjaväe ametnike sõnul luuakse sel nädalal pealinnas Dhakas ja riigi teistes osades mässama hakanud sõdurite üle kohtu mõistmiseks eritribunalid ning kõik süüdlased saavad karistatud.


Selline otsus tehti eile hilisõhtul toimunud kabinetiistungil, mida juhtis peaminister Sheikh Hasina, kuid rohkem detaile pole avalikustatud. Siseministeeriumile on antud ametnike sõnul esimeste materjalide esitamiseks aega nädal, vahendas Reuters.

Kolmapäeval paramilitaarsetes piirivalvevägedes(Bangladesh Rifles ehk BDR) alanud mässus hukkus viimastel andmetel vähemalt 80 ohvitseri, kuid veel peaaegu sama palju on teadmata kadunuid ning nende otsingud jätkuvad.

Dhakast mujale levinud vastasseis lõppes alles pärast seda kui valitsus lubas esmalt mässajatele amnestiat ja seejärel ähvardas neid karmi mahasurumisega. Bangladeshi regulaararmee on asunud valitsuse selja taha.

Pealtnägijate sõnul on samal ajal umbes tuhat piirivalveväe sõdurit, kes oma peakorterist pärast kahepäevast segadust põgenesid, tagasi pealinna tulnud ning kasarmute juures kontrollitakse nende isikuid.

Politsei kinnitas, et uurimiseks on identifitseeritud kuni tuhat BDRi liiget. Üks ellu jäänud kolonelleitnant kinnitas aga ajakirjanikele, et mitte kõik piirivalvevägede lihtsõdurid ei läinud mässuga kaasa ning mõned aitasid isegi ohvitsere varjata ja päästa.

Kahe kuu eest ametisse astunud peaminister Hasina valitsus on lubanud iga ohvri perele miljon takat (ligi 185 000 krooni) kompensatsiooni. Mässajad on väidetavalt oma ohvreid ka piinanud. Samuti on tapetute seas paarkümmend ohvitseride pereliiget, kes väebaasis viibisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles