Afganistani president muutis valimiste aega

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani presidendi Hamid Karzai poster Kabuli lähedal.
Afganistani presidendi Hamid Karzai poster Kabuli lähedal. Foto: Reuters / Scanpix

Afganistanis lääneriikide toel valitsev president Hamid Karzai teatas eile, et uue riigipea valimised toimuvad riigis vastavalt põhiseadusele juba aprillis, mitte hiljemalt augustis, nagu varem oli plaanitud, kuid tõmbas sellega endale rivaalide kiitika.



Karzai andis laupäeval välja määruse, milles ta ütles, et presidendivalimised peavad toimuma enne maikuud, ehkki riigi keskvalimiskomisjon oli juba valimiste kuupäevaks määranud 20. augusti, vahendas Reuters.

Presidendi kantseleist teatati, et uus otsus tehti pärast konsultatsioone poliitiliste ja usuliste liidrite, samuti juristide ja ametnikega. Afganistani konstitutsiooni kohaselt lõppeb presidendi praegune ametiaeg 21. mail ning uus riigipea tuleb valida 30-60 päeva varem.

Afganistani opositsiooni juhid on juba sellele viidates nimetanud Karzai ametispüsimist pärast veelahkmeks olevat kuupäeva ebaseaduslikuks.

Samas on põhiseadusega vastuolus valimisseadus, mille järgi on presidendi ametiaeg täpselt viis aastat pikk ja Karzai võiks seega ametis olla kas oktoobrini või detsembrini ehk kui möödub viis aastat vastavalt tema eelmisest valimisest või ametivandest.

Lisaks nõuab valimisseadus, et hääletusele eelneks 120 päeva pikkune ettevalmistusperiood, mis tähendab seda, et aprillis ei jõutakski enam valimisi korraldada.

Karzai konkurent Ashraf Ghani Ahmadzai kurtis, et varasemate valimiste puhul jäävad teised ebavõrdsesse olukorda, sest neil pole piisavalt võimalusi enam kampaaniat teha, kuna seni arvestati valimistega augustis.

Ameerika Ühendriigid ja rahvusvaheline kogukond olid samuti toetanud varasemat otsust valimiste korraldamiseks augustis, muu hulgas lootuses, et siis oleks ehk julgeolekuolukord riigis paranenud.

Washingtonis nõustuti samas ka Karzai argumentidega, ehkki augustit peetakse siiski paremaks valimiskuuks.

USA president Barack Obama on andnud ka korralduse saata Afganistani täiendavad 17 000 sõdurit Talibani ülestõusu ohjeldamiseks, ent nemad aprillikuisteks valimisteks veel kohale ei jõua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles