Pakistani komandör kinnitab islamisisside alistamist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pakistani vägede komandör rahutul hõimualal kinnitab, et on suutnud ühes strateegiliselt tähtsas piirkonnas Afganistani piiri lähedal islamissidest võitu saanud ning lubab ka mujal aasta lõpuks võidu kindlustada.


Puštu hõimuregiooni seitse poolautonoomset agentuuri on pikalt olnud Al-Qaeda ja Talibani võitlejate pelgupaikadeks ning nende alistamine muudaks lihtsamaks USA ja NATO vägede varustamise naaberriigis, vahendas Reuters.

Seitsmest agentuurist viies juhib keskvalitsuse vägesid kindralmajor Tariq Khan, kes kinnitas eile, et tema paramilitaarne piirikorpus on poole aastaga suutnud sissid välja tõrjuda Bajauri agentuurist.

Bajauri agentuur on küll väikseim, kuid jääb olulisele trassile, mida mööda infiltreeruvad Afganistani territooriumile islamisõdalased. Al-Qaedaga liidus olev sissiliider Faqir Mohammad kuulutas sel nädalal ühepoolselt välja vaherahu.

Khan aga kinnitas, et ta keeldus kõnelustest ja jätkas pealetungi. «Nad on kaotanud. Nad on kaotanud siin oma sidususe,» ütles kindralmajor reporteritele, kellele korraldati sel nädalal tutvumisreis hõimualadele. «See vastupanu on kokku varisenud.

Komandöri sõnul on ka ülejäänud neljas tema vastutusel olevas agentuuris saavutatud «mõistlik stabiilsuse tase» ning aasta lõpuks võivad neis viies piirkonnas sõjalised operatsioonid läbi olla.

Septembris käivitatud operatsiooni «Sher Dil» käigus tapeti ametnike sõnul üle poolteise tuhande mässulise, samas kui hukkus ka sadakond sõdurit. Sõltumatutest allikatest neile andmetele kinnitust saada on keeruline.

Khani strateegia näib erinevat sellest, mida rakendavad keskvõimu esindajad naabruses asuvas Swati oru piirkonnas, kus islamistidega sõlmiti lepingi ning lubati uuesti kehtestada šariaad.

Pakistani armee pressiesindaja kinnitusel on sõjavägi ja valitsus kujundanud eri piirkondade jaoks eri lähenemised, mis sobiksid kohalike oludega, sest agentuuride vahel puudub ühtsus. Samas rõhutavad ametnikud, et sõjaliste meetmetega peavad kõikjal kaasnema poliitilised lahendused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles