Katõni massimõrva ohvrite «Valgevene nimekiri» leiti üles

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katõni massimõrva ohvritele pühandatud memoriaal Harkivis.
Katõni massimõrva ohvritele pühandatud memoriaal Harkivis. Foto: SCANPIX

Pikalt taga otsitud 1940. aastal NKVD hukatud Poola ohvitseride nimesid sisaldav «Valgevene nimekiri» leiti Vene riiklikust sõjaväearhiivist üles, teatas Poola ajaleht Gazeta Wyborcza.

Juhtiv Vene ajaloolane Katõni veresauna teemal Natalia Lebedeva leidis arhiivist dokumendi, mis puudutab 1940. aastal Valgevenes paiknenud 15. brigaadi tegevust. 15. brigaad transportis NKVD vange Minskisse.

«Valgevene nimekiri» sisaldab 1996 vangi nimesid, kes viidi ära praegustest Lääne-Valgevene linnadest Brestist, Pinskist, Baranovitšist, Hrodnast, Białystokist ja mujalt. Nad lasti koos 20 000 Poola ohvitseriga maha Venemaa ja Ukraina vangilaagrites.

Arhiividokumentide põhjal hukkas NKVD 1940. aasta kevadel 21 857 poolakat, kellest enamik olid vangistatud Poola ohvitserid. Juhtunut tuntakse Katõni veresauna nime all, olgugi et hukkamised toimusid mitmeis NKVD vangilaagreis.

Nõukogude perioodil süüdistati Katõni massimõrvas natse, kuid 1990. tunnistas Moskva, et Nõukogude võimud olid teo eest vastutatavad. Venemaa avalikustas ka nimekirja 14 552 sõdurist, kes olid hukatud Poolas Katõnis, Kalininis,  Mednoes ja Ukrainas Harkivis.

1994. aastal andis Kiiev Varssavile nn Ukraina nimekirja, kus oli 3435 ohvri nimed. Järgnevatel aastatel hakkasid uurijad kahtlema, kas nad kunagi suudavad Valgevene nimekirja leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles