Paraguays toimus võimupööre

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fernando Lugo toetajad eile parlamendihoone ees.
Fernando Lugo toetajad eile parlamendihoone ees. Foto: SCANPIX

Paraguay parlament tagandas eile president Fernando Lugo, leides, et riigipea vastutab 17 inimelu nõudnud maavaidluse eest.

Rahvasaadikute hinnangul ei teinud Lugo (61) piisavalt, et ära hoida eramaalt lahkuma keeldunud talunike ja politseinike vahel puhkenud vägivaldset kokkupõrget, milles sai surma kuus politseinikku ja 11 talunikku, vahendas uudisteagentuur AFP.

Vasakpoolse Lugo tagandamist toetasid nii parlamendi alamkoda kui ka senat. Alamkojas üleeile toimunud hääletusel toetas ettepanekut 76 ja vastu oli üks rahvasaadik, ülemkojas toetas Lugo tagandamist 39 ja vastu oli neli senaatorit.

Kuigi Lugo asemel on presidendiks vannutatud riigi senine asepresident, 49-aastane Federico Franco, on toimunut riigipöördeks nimetanud Lugo tõrkunud riigipeaametist loobumast.

Eile tuli politseinikel kasutada pisargaasi ja veekahureid, et ajada laiali parlamendihoone juurde kogunenud Lugo toetajaid.

Lugole on avaldanud toetust ka mitmed teised Ladina-Ameerika riigid, kus on võimul vasakpoolsed riigipead – Bolivia, Nicaragua, Venezuela, kuid ka Argentina ja Tšiili.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles