Putin: NATO on Soomele kahjulik

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin (paremal) ja Soome riigipea Sauli Niinisto eile Igoras.
Venemaa president Vladimir Putin (paremal) ja Soome riigipea Sauli Niinisto eile Igoras. Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin ütles eile Peterburi lähedal oma Soome kolleegi Sauli Niinistöga kohtudes, et NATOga liitumine on Soomele kahjulik.

Kuigi Helsingin Sanomate teatel teema presidentide kohtumisel arutlusele ei tulnud ning ka Niinistö lubas varem, et ta ei küsi Putinilt aru Vene kindralstaabi juhataja Nikolai Makarovi hiljutise avalduse kohta, mille kohaselt kujutab Soome koostöö NATOga sõjalist ohtu Venemaale, küsiti Putinilt selle kohta pärast kohtumist toimunud pressikonverentsil.

Putini sõnul polnud Makarovi esitatud seisukoht pelgalt tema enda isiklik seisukoht, vaid Kremli ametlik positsioon. Seejuures lisas Putin,et NATO liikmelisus oleks kahjulik nii Soomele kui ka selle suveräänsusele, kuna sõjalise alliansiga ühinedes kaotaks riik osa oma võimust.

Seejuures tõi Putin näiteks, et Euroopa Liiduga ühinedes pidi Soome üle vaatama oma viisapoliitika.

«Sama juhtub ka siis, kui Soome ühineb NATOga, osa otsustusõigusestläheb uuele organisatsioonile,» märkis Putin, kelle sõnul võidakse Soome territooriumile paigutada näiteks raketibaasid, mis ohustaksid Venemaa julgeolekut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles