Boliivia politsei tõrjus palgalepet ja kinnitas mässu jätkumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boliivia politsei mässab.
Boliivia politsei mässab. Foto: SCANPIX

Boliivia politsei lükkas pühapäeval tagasi valitsuse ja ametiühingute vahel sõlmitud kokkuleppe töötasude suurendamise üle ja kinnitas, et jätkab mässu, mille tõttu on võimud toonud rahu tagamise ettekäändel tänavatele sõjaväe.

Vasakpoolse presidendi Evo Moralese valitsus süüdistab streikivat politseid riigipöördekatse kavandamises.

Boliivia siseminister Carlos Romero teatas ööl vastu pühapäeva, et valitsus jõudis kokkuleppele uutes palgatingimustes ning et politseinikud lubasid lõpetada streigi suurlinnades.

«Meie dialoog politseiga on lõppenud ja me olime suutelised jõudma mõistlikele kokkulepetele, et lõpetada antud politseikriis, mis on viimastel päevadel aset leidnud,» ütles Romero varem ajakirjanikele.

«Tahan öelda oma kolleegidele, et me peame taastama (korrakaitse)teenused,» ütles politseinike ametiühingu esindaja politseiseersant Edgar Ramos ajakirjanikele samuti varem. «Me peame pakkuma kvaliteetset teenust ja näitama üles professionaalsust.»

Kuid loetud tunnid hiljem näis esialgne kokkulepe laiali lagunevat.

«Me lükkame leppe tagasi ja jätkame mässuga,» ütles üks politseiametnik pealinnas La Pazis presidendipalee ees peetud politseinike meeleavaldusel, millest võttis osa umbes 300 korrakaitsjat.

«Politseimäss! Politseimäss!» skandeerisid korrakaitsjad. Streiki toetavad politseinikud vedasid pealinna politseijaoskondadest töötegemiselt leitud ja aktsiooniga kaasa minemata jätnud ametnikud ja töötajad hoonetest välja.

Teiste suurlinnade, nagu Potosí, Cochabamba ja Beni politseiüksused tõrjusid samuti lepet, mis nägi ette 220 boliviaano (32 dollari) suurust palgatõusu kuus, vahendas katoliku kiriku raadiojaam Fides.

Keeldudes taganemast oma nõudmisest saada senise 195 dollari asemel vähemalt 287-dollarilist kuupalka, taunis pealinna politsei ametiühingute esindajaid, et need valitsusele nii kergesti järele andsid.

«Ametiühingute liidrid on reeturid, nad on valitsuse müügimehed,» ütles politseivormis korrakaitsja, kes keeldus valitsuse repressioonidele viidates oma isikut avaldamast. Paljud mässulistest politseinikest kandsid ka kapuutse.

Politseinike palganõudmistele lisaks tahavad korrakaitsjad ka pensionitagatisi täie palga ulatuses, politseiombudsmani ametikoha loomist ja seaduse tühistamist, mis keelab neil avalikult oma arvamust avaldamast.

Samuti nõutakse riigipolitsei ülema politseikolonel Victor Maldonado ametist lahkumist.

Boliivia armee saatis laupäeval täiendavaid üksuseid suuremate linnade tänavatele seoses streigiga, mida valitsus pidas riigipöördekatse kavandamiseks.

Kaitseminister Ruben Saavedra sõnul saatis armee lisajõude tänavatele, et kaitsta eraomandit ja tagada avalik kord.

Streikijate esindaja politseiseersant Javier Quispe eitas igasuguseid riigipöördekavatsusi, nimetades neid «täielikuks valeks».

«Tahame öelda avalikkusele, et see ei ole nii. Streik on vaid õigustatud nõue õiglasele töötasule,» sõnas Quispe.

Politseinike mäss algas neljapäeval, kui meeleavaldajad hõivasid riigi märulipolitsei peakorteri ja veel kaheksa politseijaoskonda. Sestpeale on mäss levinud rohkem kui kahekümnesse jaoskonda ja juhtimiskeskusesse üle riigi.

Reedel ründas umbes 300 streigist osa võtnud erariietes ja näokattega politseinikku riiklikku luuredirektoraati, pekstes sisse aknaid ja vedades hoonest tänavaile mööblit, dokumente ja arvuteid. Osa mässulistest politseinikest süütas isegi hoones olnud lippe.

Hiljem märatses samuti 300-liikmeline meeleavaldajate jõuk riigipolitsei peakorteri juures, pekstes sisse aknaid ja loopides kive. Ametipostil viibinud vormirõivas politseinikud ei avaldanud rüüstajatele mingit vastupanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles