Norralased ootavad Breiviki kohtuotsust segaste tunnetega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Behring Breivik (paremal)ja tema advokaat Geir Lippestad
Anders Behring Breivik (paremal)ja tema advokaat Geir Lippestad Foto: SCANPIX

Norralased ootavad massimõrvar Anders  Behring Breiviki üle langetatavat kohtuotsust segaste tunnetega.

Ohvrite lähedaste ja kannatada saanute tugirühma juhi Trond Henry Blattemanni sõnul saavad paljud oma leinaga tegelda alles pärast 24. augustit, mil kohus otsuse langetab, kirjutab Helsingin Sanomat.

«Psühholoogide ja psühhiaatrite sõnul ei saanud lähedased ja kannatanud leina läbi elada, kuna toimus kohus Breiviki üle ning nad soovisid teada, mis kohtus toimub,» selgitas Blattemann.

Ta jätkas, et leina läbielamist on selle tõttu edasi lükatud.

«Kui tähelepanu Breivikilt ära läheb, siis jõutakse tagasi oma leina ja valu juurde, mis nõuab läbi elamist ning vabastamist,» nentis Blattemann.

Prokurörid esitasid möödunud nädala reedel omapoolse nägemuse Breiviki vaimse tervise kohta. Nad soovitasid Breivikile sundravi, kuna nende arvates ei ole täit selgust, kas on ta on süüdiv või süüdimatu.

Kui viis kohtunikku, kes Breiviki üle lõplikult otsuse langetavad, ta süüdivaks tunnistavad, siis võib teda ees oodata kuni 21 aasta pikkune vanglakaristus. Karistust võidakse pikendada niikaua, kuni teda ühiskonnale ohtlikuks peetakse.

Kohus Breiviki üle lõppes 22. juunil ehk täpselt 11 kuud pärast seda, kui ta tappis kaheksa inimest Oslos ja 69 inimest Utøya saarel.

33-aastane paremäärmuslane Breivik sai kohtus võimaluse 45 minuti pikkuseks lõppsõnaks, milles rõhutas, et pani oma teod toime, kuna Norrat ohustab moslemite invasioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles