Soome valitsuse ja ametiühingute vahel ajab juuri pensionisõda

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Matti Vanhanen loobus plaanist tõsta pensioniiga
Peaminister Matti Vanhanen loobus plaanist tõsta pensioniiga Foto: Reuters / Scanpix

Soome ametiühingute keskliit (SAK) ähvardab katkestada suhted valitsusega, kui pensionisüsteemi muutmisplaani selgust ei tule.


SAK ei osale täna sotsiaalkaitse uuendusi ettevalmistava SATA-komitee istungil, ütles ametiühingu keskliidu esimees Lauri Ihalainan ajalehele Helsingin Sanomat.

Ka ei kavatse ametiühingute keskliit võtta osa nädala pärast toimuvatest valitsuse ja tööturuorganisatsioonide palgaläbirääkimistest.

Ihalainen nõuab, et valitsus hoiaks kinni jaanuaris tööturuorganisatsioonidega sõlmitud tsentraliseeritud palgakokkulepetest (TUPO) ja alles siis on SAK valmis naasma nõupidamistelaua taha.

Ihalaineni sõnul valitsuse lubadusest pidada läbirääkimisi pensioniea tõstmise plaani üle tööturuorganisatsioonidega üksinda ei piisa.

SAKi liidri nõudmisel tuleb alustada konsultatsioonidega võimaliku pensioniea tõstmise teemal puhtalt lehelt.

Matti Vanhaneni juhitav valitsus tuli eelmisel nädalal avalikkuse ette plaaniga kergitada pensioniea alammäära praeguselt 63-lt 65 eluaastani.

Ihalainen sai valitsuse ühepoolse otsuse pärast väga vihaseks, kuna vastavalt kokkuleppele on kogu tööpensioni ajaloo vältel kõik suured otsused sündinud tööturuorganisatsioonide ja valitsuse koostöö tulemusel.

SAKi aseesimees Matti Huutola ei välistanud ka üldstreigi võimalust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles