Ida-Timori valitsuspalee kõrvalt leiti müstiline massihaud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Timori peaminister Xanana Gusmão
Ida-Timori peaminister Xanana Gusmão Foto: SCANPIX

Ida-Timori ehitusmehed leidsid 52 surnukehaga massihaua Dilis asuva valitsusepalee õuelt ning esialge uurimise järgi pole tegu Timori inimestega, ütles ametnik täna.

Ehitajad avastasid haua eelmisel nädalal valitsuspalee kõrvalt, kus asuvad ka peaministri Xanana Gusmão ametiruumid, ja kontakteerusid politseiga, vahendas AFP.

1975. aastal tungisid indoneeslased endisesse Portugali kolooniasse, millega algas 24-aastane okupatsiooniaeg, mille jooksul tapeti või surid nälga umbes 183 tuhat inimest.

Ida-Timori kriminaaluurijate sõnul näitab esialgne vaatlus, et luud võivad olla pärit 1975. aastast, kuid on liiga suured, et kuuluda Timori rahvale.

«Hetkel oleme leidnud 52 keha luud,» ütles kriminaaluurija Calisto Conzaga. Ta lisas, et matmise viis viitab massimõrvale.

Politsei ootab Austraalia eksperti, kes jõuab kohale juulis, et teha edasisi uuringuid. Austraalia professor Damien Kingsbury sõnul võivad luud kuuluda hiinlastele.

«Hiinlased olid ikka veel Timoris, kui indoneeslased 1975. aastal sisse tungisid, ja nad olid üheks peamiseks Indoneesia armee sihtmärgiks,» ütles professor.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles