14 endist Serbia sõdurit pandi vangi

Toomas Randlo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Serbia sõjakuritegude kohus saatis täna 14 endist sõdurit vangi 1991. aastal 70 Horvaatia külaelaniku tapmise eest.

Süüdlaste karistused tapmiste ja külaelanike inimkilpidena kasutamise eest jäid nelja ja 20 aasta vahele, vahendab ABC News.

Kohus märkis, et armeesse ja paramilitaarsetesse üksustesse kuulunud sõdurid, kes võitlesid Jugoslaavia eest Horvaatia iseseisvumise vastu, on süüdi tõsistes inimsusevastastes kuritegudes, kui nad 1991. aastal Horvaatia idaosas Lovase külas tsiviilelanikke tapsid.

Kohtuniku sõnul surid 22 inimest, kui neid sunniti miiniväljal kõndima ning 48 elanikku tapeti nende majades ja aedades.

Ellujäänud külaelanik Lovro Gersner ütles kohtule, et tema ja 13 vigastatud külaelanikku pääsesid kindlast surmast ainult tänu sündmuskohale saabunud Jugoslaavia armee majorile, kes käskis tappatalgu lõpetada.

Lovase massimõrva peetakse üheks jubedamaks seigaks Horvaatia iseseisvussõjas (1991-1995).

Sõda sai alguse, kui Horvaatia end iseseisvaks kuulutas ning Jugoslaaviast eraldus, mis tõi kaasa aga kohalike serblaste mässu, mida toetas Jugoslaavia armee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles