Faina pääses piraatide küüsist tänu ukrainlasest metseenile

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tankide mahalaadimine Fainalt Keenias Mombasa sadamas.
Tankide mahalaadimine Fainalt Keenias Mombasa sadamas. Foto: AP / Scanpix

Ukraina kaubalaev Faina pääses Somaalia piraatide käest minema tänu ukrainlasest ettevõtja Viktor Pintšuki rahalisele abile.


Ukraina presidendi kantselei juhi Viktor Baloga sõnul ei õnnestunud vajalikku rahasummat eelarvest saada, vahendas

UNINAN

. Seetõttu tuli pöörduda isamaaliste ärimeeste poole, paludes abi eelkõige heategevusega tegelevatelt ettevõtjatelt.

Pintšuk andis meremeeste vabadusse päästmiseks oma isiklikku raha, kinnitas Baloga.

Presidendi kantselei juht ärimehe antud summa täpset suurust ei avaldanud, kuid ta märkis, et tegemist oli «mõne miljoni dollariga».

Piraadid said Faina vabastamise eest 3,2 miljonit dollarit. Nad nõudsid alguses küll 20 miljoni dollari suurust lunaraha, kuid leppisid ka peaaegu kuus korda väiksema summaga.

Vikor Pintšuk on üks rikkamaid Ukraina ärimehi, kelle varanduse suuruseks on meedias pakutud mitu miljardit USA dollarit. Ta kontrollib firmat Interpipe Group, kuhu kuuluvad metallurgiafirmad.

Pintšuk, kes on ekspresidendi Leonid Kutšma väimees, on tuntud terviskaitse ja hariduse projektide suurtoetajana.

Piraadid kaaperdasid Keeniasse teel olnud Faina möödunud aasta 25. septembril Somaalia ranniku lähistel. Laev transportis laskemoona ja muu sõjatehnika kõrval ka 33 T-72 tüüpi lahingutanki.

Kaubalaeva kinnipidamisele kaasnes suur rahvusvaheline tähelepanu, sest väidetavalt oli varustus teel Lõuna-Sudaani, mille suhtes on ÜRO kehtestanud relvamüügi embargo.

Laeva pardal oli algul 17 ukrainlast, kolm venelast ja üks Läti kodanik. Möödunud aasta 28. septembril tuli teade insulti surnud venelasest kaptenist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles