Venemaa võttis e-valimiste puhul Eestist eeskuju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-hääletuse võimalust kasutab üha enam valijaid.
E-hääletuse võimalust kasutab üha enam valijaid. Foto: Peeter Langovits

Venemaa keskvalimiskomisjon kinnitas, et juhindus kohalikel valimistel katsetatud elektrooniliste valimiste juures ka Eesti kogemusest, samas jääb põhiküsimuseks Venemaal see, kas e-valimised suudavad tagada hääletamise salastatuse.

Huvi elektroonilise hääletamise vastu oli üsnagi suur, seda enam, et praegu oli tegemist vaid eksperimendiga, mis tulemustele mingit mõju ei avaldanud, vahendasid ERR uudised.

Kokku katsetati e-hääletust neljas piirkonnas, kus soovijad said kaasa vastavalt kas programmiga CD, koodi telefoni jaoks või spetsiaalse, pangakaarti meenutava kiipkaardi. Venemaa keskvalimiskomisjoni esimees Vladimir Tšurov kinnitas, et viimasel on kõige enam ühist ka Eesti omaga.

Ühtekokku on aga Venemaa spetsialistidel enam kui 40 riigi kogemusi, kus on elektroonilist hääletamist katsetatud.

Samas tekib küsimus, et kui pabervalimistegi puhul püsivad kahtlused võltsimises, kas pole siis elektrooniliste arvudega veelgi kergem manipuleerida või hiljem antud hääli välja uurida.

Elektroonilised valimissüsteemid välja töötanud rühma juht Leonid Juhnevitš jagab kõhklusi: «See, kuidas praegu kasutatakse elektrooniliste valimiste tehnoloogiat, see viis, kuidas viiakse praegu läbi hääletuseksperimenti, ei välista seda, et valitsus ega teised riigiorganid ei näe, kuidas inimene hääletab,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles