Mazda lõpetas vankelmootorite tootmise

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahtivõetud Mazda vankelmootor.
Lahtivõetud Mazda vankelmootor. Foto: ridelust.com

Möödunud nädala lõpus lõpetas Mazda vankelmootorite valmistamise, viimane omalaadne jõuallikas valmis 22. juunil Hiroshima tehases, kirjutab WhatCar?.

Jaapani autotootja on valmistanud vankelmootoreid alates 1967. aastast, selle aja jooksul toodeti kokku üle kahe miljoni taolise jõuallika. Esimene vankelmootor paigutati Cosmo Sport kupeele ja viimane RX-8 Spirit R eriseeria mudelile.

Miks taoline samm Mazda poolt? Traditsioonilised sisepõlemismootorid pakuvad tänapäeval väga väikest kütusekulu ja heitgaaside kogust, vankelmootorit polnud aga võimalik viia vastavusse Euro5 keskkonnanõutega. Seetõttu keskendub Jaapani autotootja oma SkyActiv bensiini- ja diiselmootoritele.

Sellegipoolest võib vankelmootor kunagi taas tootmisesse jõuda, sest autotootja juhid kinnitavad, et vankelmootor jääb ettevõtte ainulaadseks sümboliks. Tulevikus loodetakse taolist jõuallikat taaskord kasutada vesinikul töötaval või elektriautol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles