Hiina lennuki pardameeskond ja reisijad nurjasid kaaperdamiskatse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uiguurid möödumas Hiina politseinikest Xinjiangi Uiguuri autonoomses piirkonnas
Uiguurid möödumas Hiina politseinikest Xinjiangi Uiguuri autonoomses piirkonnas Foto: SCANPIX

Hiina Uiguuri vähemusrahva kuus liiget üritasid eile kaaperdada Lääne-Hiinas asuvast Xinjiangi lennuväljalt õhku tõusnud lennukit, kuid meeskonnaliikmed ja reisijad nurjasid nende katse, ütlesid ametivõimud.

Lennuk maandus turvaliselt Hotani linna lennuväljale ning kuus isikut võeti kinni. Piirkonnas on suured pinged islamiusku uiguuride ning politsei vahel.

«Kuus kaaperdajat olid uiguurid,» ütles Xinjiangi valitsuse esindaja Hou Hanmin AFP-le. «Hetkel ei oska me öelda, mis nende eesmärgiks oli. Juhtum on ikka veel uurimise all,» lisas ta.

Vähemalt seitse meeskonnaliiget ja reisijat said juhtumis vigastada.

Lennuk tõusis Hotani lennuväljalt kohaliku aja järgi 12.25 päeval (0425 GMT) ning oli teel Xinjiani pealinna Ürümqisse. Kümme minutit hiljem üritasid kahtlusalused «vägivaldselt lennukit kaaperdada», anti teada Xinjiangi valitsuse koduleheküljel.

Kuid meeskonnaliikmed ja lennuki pardal viibinud reisijad said olukorra kiiresti oma kontrolli alla ning õhusõiduk naasis linna.

Xinjiangis elab umbes üheksa miljonit uiguuri, kes kurdavad, et Hiina ametivõimud survestavad neid nende usulise ja kultuurilise tausta tõttu. Seetõttu on piirkonnas olnud mitmeid rahutusi.

Eelmise aasta juulis hukkus Hotanis 20 uiguuri protestijat kokkupõrkes politseiga.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles