Soome ei anna varjupaika Kasparovi järele nuhkinud FSB-lasele

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Garri Kasparov
Garri Kasparov Foto: AFP / Scanpix

Aleksander Novikovile, kes oma sõnul nuhkis Garri Kasparovi ja teiste Vene opositsionääride järele, Soome ametivõimud poliitilist varjupaika ei anna.


Rovaniemis viibiv mees rääkis uudisteagentuurile AFP, et satub Venemaale väljasaatmisel suurde ohtu.

Novikov oli aastatel 2006-2008 Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) hingekirjas. Oma sõnul oli tema tööülesandeks imbuda sisse Garri Kasparovi erakonda.

Ta avalikustas oma nuhirolli 2008. aasta veebruaris Taanis ja palus pärast seda Soomest poliitilist varjupaika.

Mehe väitel lükkasid Soome võimud taotluse tagasi eelmisel reedel.

Novikovi sõnul põhjendas Soome taotluse tagasilükkamist väitega, et selle rahuldamiseks pole mehel esitada piisavalt tõendusmaterjali.

Novikovi sõnul võib ta Venemaale väljasaatmise korral sattuda vanglasse, aga võib juhtuda midagi hullemat.

«Kui nad on leebed, topivad nad mu trellide taha,» rääkis ta Vene võimude võimalikest tegudest. «Kõige mustemast stsenaariumist ei taha ma telefonis rääkida.»

Novikovi väitel maksis FSB talle 8000 rubla (2720 krooni) kuus selle eest, et ta esineks Kasparovi partei Ühinenud Rahvarinde aktivistina.

Ta edastas julgeolekule teavet erakonna ettevõtmistest. Novikovi sõnul oli FSB väga mures, et rahvusvaheliselt tuntud Kasparovi tegutsemine võib kaasa tuua massirahutusi.

«Kui Kasparov oleks kogunud 3000 inimest, siis see poleks ohtlik olnud. Kui liikvele läheb 50 000 inimest, on olukord hoopis teine.»

FSB pressiesindaja keeldus AFP-le Novikovi väiteid telefonis kommenteerimast ja palus need saata kirjalikult. Agentuuri faksiga saadetud küsimustele FSB eilseks ei vastanud.



Ühinenud Rahvarinne kinnitas Novikovi regulaarset osalemist nende ettevõtmistel. Ühel protestiaktsioonil oli mees koguni ka kinni peetud. Opositsioonipartei väitel püüab FSB nende järele pidevalt nuhkida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles