Leht: hukkus USA erivägedes teeninud leedulane

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA erivägede embleem.
USA erivägede embleem. Foto: Wikipedia.org

USA erivägedes hukkus teadmata asjaoludel seal teeninud 31-aastane leedulane Mantas Sutkus.


Lehe andmetel ei olnud Sutkus lihtsõdur, vaid eriüksuslane - «roheline barett», vahendas uudisteagentuur BNS ajalehe Lietuvos Rytase teadet.

Mantase vanemad Kestutis ja Gražina Sutkus, kes emigreerusid Ühendriikidesse 18 aastat tagasi, said oma poja surmast teada neljapäeval. Ent neile ei ole siiani teatatud, kus ja kuidas ta hukkus.

««Roheliste barettide» ülesanded on salastatud, seetõttu me isegi ei tea, kuhu ta saadeti,» ütles hukkunu New Jerseys elav isa väljaandele.

«See on erigrupp, mis mõnikord satub kohtadesse, kus USA jõudusid ei tohiks olla, näiteks Iraani või Pakistani. Me isegi ei tea, kus ta oli, mida tegi. Ametlikku infot meil samuti ei ole. Meile räägitakse kogu aeg, et toimub uurimine,» lisas ta.

USA eriteenistustesse pääsemine ei ole lihtne. Sellele eelneb pikaajaline ja väsitav koolitus, mida ei suuda läbida igaüks.

Sutkusest sai «roheline barett» vähem kui aasta tagasi - eelmisel suvel. Kuna «roheliste barettide» teenistus on salastatud, ei saanud ta kellelegi oma tööst rääkida.

«Ta oli lihtsalt õnnelik,» kinnitas Mantase isa.

«Mantas oli lapsepõlvest alates meelestatud sõjaväelaseks saama. Ta tahtis seda alati. Kui me Ameerikasse tulime, lõpetas ta alul ülikooli, seejärel astus armeesse. Niipea kui sai USA kodakondsuse, pani end kirja «roheliseks baretiks». Seal peab kindlasti olema Ameerika kodanik,» jutustas isa.

Leedulane maetakse sõjaväeliste austusavaldustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles