Suurriigid üritavad päästa Annani rahuplaani

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton ja Sergei Lavrov arutasid Süüria-teemat Peterburis eile ehk päev ette suurriikide kohtumist Genfis.
Hillary Clinton ja Sergei Lavrov arutasid Süüria-teemat Peterburis eile ehk päev ette suurriikide kohtumist Genfis. Foto: SCANPIX

Suurriigid üritavad tänase kohtumisel Genfis päästa rahvusvahelise eriesindaja Kofi Annani rahuplaani ning lõpetada 16 kuud väldanud verevalamine Süürias.

Genfi kõneluste eel kinnitas Vene välisminister Sergei Lavrov, et kokkulepe on tõenäoline, Washington väljendas edu suhtes kahtlust ning hoiatas jätkuvate erimeelsuste eest Venemaa ja USA suhtumises kriisi.

Genfi kohtumise kutsus teisipäeval kokku Annan, kõnelustel osalevad lisaks Hillary Clintonile ja Lavrovile ka ÜRO Julgeolekunõukogu ülejäänud kolme alalise liikme Hiina, Prantsusmaa ja Suurbritannia välisministrid ning regionaaljõud Katar, Türgi, Kuveit ja Iraak.

Annan on käinud välja ettepaneku «Süüria-juhitavast üleminekust», mis võiks päästa tema rahuplaani, mida alates jõustumisest 12. aprillil on suuresti eiranud nii Süüria režiim kui ka opositsioonijõud.

Vaenutegevus on viimastel nädalatel üha ägenenud, inimõiguslaste andmetel on alates neljapäevast tapetud Süürias üle 230 inimese - neist valdav osa tsiviilisikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles