Lisasekund muudab läheneva öö pikemaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskööl pannakse ajale lisasekund juurde.
Keskööl pannakse ajale lisasekund juurde. Foto: SCANPIX

Käesoleva nädalalõpp on tavapärasest pikem, kuid seda siiski vaid ühe sekundi võrra.

Koordineeritud ametlikule ajale pannakse sekund juurde ööl vastu homset, vahendas CBS News. Taolise täienduse põhjuseks on tõsiasi, et Maa pöörlemine aeglustub.

Kui sekundeid juurde ei lisataks, siis pikemas perspektiivis ei langeks maakera pöörlemine ja kellade näidatav aeg enam kokku.

Öösel näitavad maailma täpseimad kellad ehk aatomkellad 23.59.59 ja seejärel 23.59.60 ning sealt edasi näitavad nad juba tavapärast aega. Eesti aja järgi tuleb lisasekund kell 02.59.60

Taoline lisasekundi süsteem võeti kasutusele aastal 1972, viimati pandi sekund juurde aastal 2008.

Lisasekund pole üksnes tehniline haruldus. See mõjutab internetti, satelliite, pankade infosüsteeme ja rahvusvahelisi lennugraafikuid. See on oluline ka üha tehnilisemaks muutuvate sõjavägede jaoks.

Lisasekundist loobumine oli viimati päevakorras Rahvusvahelise Telekommunikatsiooni Liidu (ITU) nõupidamisel tänavu jaanuaris, kuid kokkuleppele ei jõutud. Järgmine kord on lisasekundi saatus päevakorras aastal 2015.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles