Genfis algasid Süüria kriisikõnelused

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria-teemaline nõupidamine Genfis. Esiplaanil USA välisminister Hillary Clinton.
Süüria-teemaline nõupidamine Genfis. Esiplaanil USA välisminister Hillary Clinton. Foto: SCANPIX

Venemaa, Süüria ja teised suurriigid alustasid täna Genfis suletud uste taga kõnelusi Süüria kriisile poliitilise vägivalla leidmiseks ja 16 kuud väldanud vägivalla lõpetamiseks.

Rahvusvaheline esindaja Kofi Annan kutsus Genfi kõnelustele ÜRO Julgeolekunõukogu alalised liikmed Suurbritannia, Prantsusmaa, Hiina, Venemaa ja USA ning Euroopa, Lähis-Ida ja Araabia Liiga esindajad.

ÜRO konverentsis nähakse viimast võimalust Venemaa ja lääne erimeelsuste ületamiseks Süüria kriisile lahenduse leidmisel.

Kõneluste eel viitas Suurbritannia Pekingi ja Moskva jätkuvale vastuseisule võimu ülemineku leppe sõlmimisele, USA aga tunnistas erimeelsusi Moskvaga, kuigi Venemaa prognoosis kõnelustele edu.

Erimeelsuste tõttu lükkus kõneluste algus kaks tundi edasi. USA välisminister Hillary Clinton kohtus konverentsi eel oma Prantsuse ja Briti kolleegidega, eraldi kohtumine oli ka Venemaa ja Hiina välisministril.

Annan on pakkunud oma rahuplaani päästmiseks välja «Süüria-juhitava ülemineku», kuid kokkulepet raskendavad erimeelsused küsimuses, kuidas võimu üleminekut korraldada.

Moskva ja Peking on vastu Annani ettepanekule, mille kohaselt võim antaks üle ajutisele Süüria töörühmale, kuhu «ei saa kuuluda need, kelle jätkuv kohalolek ja osalemine õõnestaksid üleminekuprotsessi usaldusväärsust ning seaksid ohtu stabiilsuse ja lepituse».

Sõnastus viitab sweda otse välja ütlemata, et üleminekuprotsessi eduks on vältimatult vajalik president Bashar al-Assadi loobumine võimust. Venemaa on endiselt seisukohal, et Assadi saatuse «peab otsustama Süüria rahvas Süüria dialoogi raamistikus».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles