Genfi kohtumisel lepiti kokku Süüria üleminekukavas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kofi Annan 30. juunil Genfis.
Kofi Annan 30. juunil Genfis. Foto: SCANPIX

Genfis kogunenud suurriikide esindajad jõudsid kokkuleppele Süüria üleminekukavas, mille kohaselt moodustatakse vägivallast haaratud riigis ühtsusvalitsus, kuhu kuuluvad nii praeguse valitsuse kui opositsiooni esindajad, ütles rahvusvaheline eriesindaja Kofi Annan.

Valitsuse koosseisu peavad heaks kiitma mõlemad osapooled.

Lääneriigid on varem vastustanud praeguse presidendi Bashar al-Assadi osalemist ajutises valitsuses ning nõudnud tema võimult lahkumist. Venemaa on Assadi tagandamisele kategooriliselt vastu olnud.

Annan kutsus Genfi kõnelustele ÜRO Julgeolekunõukogu alalised liikmed Suurbritannia, Prantsusmaa, Hiina, Venemaa ja USA ning Euroopa, Lähis-Ida ja Araabia Liiga esindajad.

«Ma ei usu, et süürlased valivad oma juhtideks inimesi, kelle käed on verised,» kommenteeris Annan ajakirjanike imestust praeguse valitsuse esindajate kaasamise üle.

«Ma ei ole rõõmus. Süüria praegune olukord on kurb ja murettekitav, kuid täna saavutatud lepe on rahuldav,» tõdes Annan, kes pani Süüria vaenupooltele veelkord südamele, et vägivald peab lõppema.

«Verevalamine peab lõppema. Nüüd algab raske töö. Ja me loodame, et kõik Süürias teevad meiega koostööd, et tapmine lõppeks,» ütles Annan lõpetuseks.

Süürias 16 kuud kestnud rahvaülestõusu ajal on surma saanud vähemalt 15 000 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles