Saksa ülemkohus tunnistas kohaliku e-hääletuse ebaseaduslikuks

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa ülemkohus tunnistas e-hääletuse ebaseaduslikuks.
Saksa ülemkohus tunnistas e-hääletuse ebaseaduslikuks. Foto: AFP / Scanpix

Saksamaa ülemkohus leidis, et nelja aasta eest läbi viidud e-hääletus polnud põhiseadusega kooskõlas, sest elektroonilised hääletusmasinad on tehniliste puuduste tõttu ebausaldusväärsed. 


Septembris seisavad Saksamaal ees korralised üldvalimised, kuid erinevalt 2005. aastal läbi viidud üldvalimistest ei saa sakslased tänavu oma häält elektrooniliselt anda, vahendas Deutsche Welle.

Saksa föderaalse konstitutsioonikohtu otsuse kohaselt oli ligemale 1800 spetsiaalselt valimisjaoskondadesse paigaldatud elektroonilise hääletussüsteemi kasutamine 2005. aastal toimunud valimistel põhiseadusega vastuolus, sest valijad ei saanud kontrollida, kellele nende hääl läks ja mis sellest edasi sai, teatas AFP.

Kohtunik Andreas Vosskuhle kinnitusel jäävad nelja aasta eest üldvalimistel antud elektrooniliste häälte tulemused kehtima. Tollal eelistas ligemale kaks miljonit valijat täita oma kodanikukohust elektrooniliselt.

Saksamaal on e-hääletust kasutatud kolm korda. Esmakordselt said valijad anda oma hääle elektrooniliselt 1999. aasta europarlamendi valimistel.

Saksamaa e-valimistel kasutatakse valimisjaoskondades häälte andmiseks spetsiaalseid hääletusmasinaid, kus valija ei saa hiljem kontrollida, kas tema hääl läks soovitud kandidaadile. Valija annab oma hääle ühe nupulevajutusega pimedas usus, et see tõepoolest soovitud kandidaadile läheb. Seetõttu leidiski kohus, et Hollandis väljatöötatud tarkvara on ebaturvaline ja see vajab täiustamist. 

Eestis e-valimiste süsteem on Saksamaa omast erinev, sest siin saavad valijad anda oma hääle internetis ka oma koduarvutist. Seejuures saab identifitseerimisvahendina kasutada kohustuslikku ID-kaarti, mis muudab valimised turvalisemaks. 

Eesti e-hääletussüsteemi puhul sisestab valija arvuti kaardilugejasse ID-kaardi ja avab valimiskomisjoni lehe. Vastavalt valija isikukoodile kuvatakse sobiva valimisringkonna kandidaadid ning valija teeb oma otsuse, mis salastatakse.

Seejärel kinnitab valija oma valiku digitaalallkirjaga sisestades PIN-koodi. E-häälte kokkulugemisel eemaldatakse esmalt digitaalallkiri ning seejärel on valimiskomisjoni liikmetel võimalus kollegiaalselt anonüümsed e-hääled avada ja need kokku lugeda.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles