Kosovo saab septembris täielikult iseseisvaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria välisminister Michael Spindelegger (paremal) istub koos Kosovo peaministri Hashim Thaciga (vasakul) ISG kohtumisel Viinis 2. juulil.
Austria välisminister Michael Spindelegger (paremal) istub koos Kosovo peaministri Hashim Thaciga (vasakul) ISG kohtumisel Viinis 2. juulil. Foto: SCANPIX

Kosovo rahvusvaheline juhtgrupp (ISG) otsustas täna, et Kosovo saavutab oma absoluutse suveräänsuse septembris, ütles Austria välisminister Michael Spindelegger.

«Rahvusvaheline järelevalve lõpeb täna,» sõnas Spindelegger pärast Viinis toimunud 25 riigist koosneva ISG kohtumist, kuhu kuuluvad lisaks mitmele ELi riigile ka Türgi ja USA, vahendas AFP.

Jaanuaris teatas ISG, et Kosovo on teinud suuri edusamme ning «järelevalve all oleva demokraatia» võib lõpetada selle aasta lõpus.

See tähistab ka rahvusvahelise tsiviilmissiooni (ICO) sulgemist, mida juhib Hollandi diplomaat Pieter Feith, ehkki NATO juhitud rahuvalvemissioon KFOR või Euroopa Liidu õigusmissioon EULEX ilmselt ei lõpe.

Kosovo on olnud rahvusvahelise järelevalve all alates 1999. aastast, kui NATO õhurünnakud sundisid Slobodan Milosevici juhitud Serbia väed piirkonnast lahkuma.

17. veebruaril 2008 kuulutas Kosova end iseseisvaks ning otsust tunnistasid 86 riiki, sealhulgas enamik ELi liikmesriike. Sellegipoolest peab Kosovo jätkuvalt vastu seisma Belgradile.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles