Kõrgõzstani parlament lükkas edasi baasilepete tühistamise 11 riigiga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA Gansi õhujõudude baas Manase lennuväljal Kõrgõzstanis.
USA Gansi õhujõudude baas Manase lennuväljal Kõrgõzstanis. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Kõrgõzstani parlamendi komisjon lükkas määramata ajaks edasi arutelu leppe tühistamise üle 11 terrorismivastase koalitsiooni riigiga, kellel on õigus baseeruda Manassi lennuväljal, vahendas Itar-Tass.

Põhiseadusliku õiguse ja riigiehituse komisjon lükkas tühistamise eelnõu arutelu määramata ajaks edasi. Seni oodati, et parlament hakkab lepete tühistamist arutama märtsi keskel.

19. veebruaril võttis Kõrgõzstani parlament vastu otsuse tühistada baseerumislepe Ameerika Ühendriikidega. USA sõjaväelased peavad Kõrgõzstanist lahkuma 20. augustiks.

2001. aasta detsembris saavutasid õiguse Manassis baseeruda Austraalia, Uus-Meremaa, Taani, Norra, Poola, Hollandi, Türgi, Hispaania, Itaalia, Prantsusmaa ja Lõuna-Korea õhujõud.

Manassi õhuväebaas avati 2001. aasta detsembris ja selle eesmärgiks oli Afganistani operatsiooni toetamine.

Algselt baseerusid Manassis mitmete riikide sõjaväelased, ent viimasel ajal moodustavad kontingendi tuumiku tuhatkond USA sõjaväelast, kes teenindavad mitut transpordi- ja tankerlennukit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles