Ukraina ülemraada esimees astus tagasi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina ülemraada esimees Volodõmõr Lõtvõn.
Ukraina ülemraada esimees Volodõmõr Lõtvõn. Foto: SCANPIX

Ukraina ülemraada esimees Volodõmõr Lõtvõn teatas täna vastuolulise keeleseaduse valguses tagasiastumisest.

«Palun teid, mu kolleegid, võtta kaaluda mu tagasiastumine ja langetada selle kohta otsus,» ütles spiiker parlamendiistungit avades.

Oma tagasiastumisest teatas ka asespiiker Mõkola Tomenko, viidates eile parlamendis vastu võetud vaidlusi ja protesti põhjustanud keeleseadusele, mis laiendab oluliselt vene keele kasutusala.

Eelnõu viimasel lugemisel hääletas 450-liikmelises ülemraadas seaduse vastuvõtmise poolt 248 saadikut. Lõtvõni asemel juhtis istungit parlamendi aseesimees Adam Martõnjuk.

«Mind on petetud, Ukrainat on petetud ja rahvast on petetud,» rääkis Lõtvõn, kelle sõnul oli ta eilse istungi ajaks kutsutud president Viktor Janukovitši juurde. Eksspiiker oli varem öelnud, et seadust pole võimalik parlamendis enne sel reedel algavat suvepuhkust vastu võtta.

Lõtvõn nimetas Martõnjukki reeturiks ja kutsus teda tagasi astuma ning lahkus seejärel saalist.

Keeleseaduse heakskiitmise järel kogunesid pealinnas Kiievis sajad opositsiooni poolehoidjad. Eile hilisõhtul ja täna varahommikul tulid teated kokkupõrgetest politsei ja meeleavaldajate vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles