Obama kiitis USA ja Suurbritannia erisuhte tugevust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama ja Briti peaminister Gordon Brown kõndimas läbi Valge Maja sammaste vahelt.
USA president Barack Obama ja Briti peaminister Gordon Brown kõndimas läbi Valge Maja sammaste vahelt. Foto: Reuters / Scanpix

USA president Barack Obama ütles teisipäeval, pärast kohtumist Washingtoni külastava Suurbritannia valitsusjuhi Gordon Browniga, et kahe riigi vaheline erisuhe saab minna vaid tugevamaks.


«Suurbritannia on üks meie lähimaid ja tugevamaid liitlasi ning (meie vahel) on ühendus ja side, mis ei murdu,» sõnas Obama pressikonverentsil Valges Majas, vahendas

BBC News

.

Obama lisas, et majandusküsimustele keskendunud kohtumine ei olnud oluline mitte ainult talle, vaid kõikidele ameeriklastele. Tund aega kestnud kohtumisel leidsid suurmehed, et parandamist vajab eelkõige üleilmne pangandussektor.

Browni hinnangul on pangandussüsteemi kokkuvarisemise järel vaja ühtseid nõudeid eeldavat lahendust, mida saab teha ühiste pingutustega uute standardite loomisel ja jõustamisel.

«Praegu on tegemist panganduskriisiga, seega tuleb minna kriisi juurteni ja korraldada pangandussüsteemis puhastus,» ütles Briti peaminister kohtumisele järgnenud raadiousutluses.

«Rahvusvahelise koostöö tase määrab ära, kui kiiresti me suudame praegusest langusest välja tulla,» tähendas ta.

Brown tuli enda sõnutsi Ühendriikidesse, et uuendada kahe riigi vahelist erisuhet uute aegade tarbeks. «See on eesmärgipärane partnerlus, (mis on) sündinud jagatud väärtushinnangutest ja rajaneb otsustavusel astuda vastu igale väljakutsele,» sõnas ta.

Obama kutsus pressikonverentsil riike kooskõlastatud tegutsemisele ja lisas, et kõik arutluse all olevad sammud hakkavad ükshaaval ja aeglaselt taasehitama usaldust, mis ei ole kiire tulema.

BBC välispoliitikatoimetaja Nick Robinson ütles, et Obama pressikonverentsil valitses «täiesti teistsugune õhkkond» võrreldes kummagi mehe eelkäija vaheliste mitteametlike ühispressikonverentsidega.

Downing Street taunis samas väiteid, nagu pisendanuks Obama Browni visiidi tähtsust, kui selgus, et kohtumisele ei järgne ametlikku ühispressikonverentsi.

Brown oli ühtlasi esimene Euroopa riigitegelane, kes Ühendriikide vastse presidendiga on ametlikult kohtunud.

Kolmapäeval esineb Brown aga ajaloos viienda Briti peaministrina USA kongressi kahe koja ühisistungil. Eeldatavalt kavatseb Brown kõnes hoiatada protektsionismi eest, mis ei ole vastus majanduskriisile., märkis BBC News.

USA endise abivälisministri James Rubini sõnul muretsevad kõik rahvusvahelised majandusanalüütikud protektsionismi langemise pärast. «Ent kõik poliitikud teavad, et inimesed peavad kriisiaegadel hakkama hoolitsema eeskätt enda eest,» sõnas ta.

Rubini sõnul ei tähenda see, et ei jätkuks kõva kaubavahetus ja rahvusvaheline majanduskoostöö. «Ent taolises kriisis on inimestel kalduvus esmalt oma valijaskonna eest hoolitseda,» märkis ta.

Suurbritannia endise välisministri sir Malcolm Rifkindi sõnul on oluline säilitada vabakaubandussüsteem, mis on viimase poolesaja aasta kestel teinud väga palju erinevate riikide õitsengu hüvanguks.

«President teab seda,» ütles ta ja lisas, et Obamalt on ebatõenäoline oodata selle mõtte vastustamist.

«Ent kongressis on suur hulk kongresmene, kel puudub valitsuse vastutus, kes on oma valijaskonna surve all, ja need on inimesed, keda Gordon Brownil ja tema ettekandel tuleb mõjutada, kui neid üldse annab mõjutada,» nentis Rifkind.

Briti valitsusjuht peaks teadete kohaselt oma kõnes võrdlema võitlust üleilmse majanduslanguse vastu fašismivastase võitlusega 1940. aastate Euroopas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles